Interviurile EBS | Horațiu Bașa, om de afaceri: „Modelul german de business este unul dintre cele mai eficiente la nivel global”

Horațiu Bașa, directorul general al companiei Testo, filiala România, a vorbit la EBS Radio despre faptul că viața noastră nu mai e posibilă fără prezența aparatelor de măsurare: de la aerul condiționat din camere și până la poluarea mediului.

Horațiu Bașa a venit în studioul EBS Radio la o discuție prilejuită de aniversarea a 10 ani de la înființarea, la Cluj, a Clubului Oamenilor de Afaceri vorbitori de limbă germană.

El nu a vorbit doar despre echipamentele de măsurare, care reglează totul în viața noastră, dar și despre cum un anumit tip de organizare și management al afacerilor poate aduce nu doar eficiență, ci și satisfacție personală.

Aparatele de măsurare sunt importante în viața noastră. De ce? Ne explică Horațiu Bașa.

„Acum câțiva ani măsuram nivelul de dioxid de carbon în clase, în școli. Pentru a avea un aer propice muncii, nivelul de dioxid de carbon nu trebuie să depășească nivelul de 1.200 de ppm – părți per milion. Dacă depășește, apar senzațiile de somnolență, de oboseală, lipsă de concentrare, care sunt importante într-o școală. Noi am măsurat acolo (în școli, n. red.) între 3.000 și 4.000 de ppm, în condițiile în care limita era 1.200… Asta din cauza faptului că, mai ales pe timp de iarnă, nu se deschid geamurile pentru că este frig, nu se face aerisire, nu sunt instalații de climatizare care să permită o aerisire permanentă și constantă a sălilor….Lucrul acesta se aplică și în spațiile de lucru, fie că vorbim de clădiri de birouri, fie că vorbim de spitale, fie că vorbim de orice alt spațiu în care lucrează oamenii și în care doar acest coeficient de dioxid de carbon este foarte important”, a explicat Horațiu Bașa.

El a vorbit și despre modelul german de a face afaceri, care se numără printre cele mai eficiente din lume. Solidaritate, demnitate, respect și responsabilitate individuală sunt cei patru factori importanți, spune Horațiu Bașa.

„Modelul german de business cred că este unul dintre cele mai eficiente la nivel global. Lucrul ăsta e în istoria poporului german, dar și faptul că au implementat în acest model de management, de business, de viață, principii luate din legea catolică și protestantă – respect pentru ceilalți și responsabilitate pentru a face lucrurile bine și pentru a fi eficient, pe care ei le au cumva în sânge. Și solidaritate cu ceilalți. Adică fac pentru mine, dar fac și pentru comunitate. Vreau să trăiesc într-un mediu în care toată lumea are un trai decent și dacă unul nu poate și eu pot mai mult, mă implic să îl ajut și pe celălalt”, a mai spus Horațiu Bașa.

 

Urmăriți interviul integral pe care Horațiu Bașa i l-a acordat lui Adrian Ardelean

 

Ne poți asculta și aici: