Ioan Ovidiu Sabău, unul dintre componenții Generației de Aur din fotbalul românesc, a vorbit la EBS Radio despre despărțirea de „U” Cluj, dar a rememorat și momente speciale de la echipele de club și de la echipa națională.

Fostul mare internațional Ioan Ovidiu Sabău a antrenat mai multe echipe din Liga 1 și a fost, până în această vară, manager sportiv al Universității Cluj, de care s-a despărțit în urma ratării promovării în Liga 1.
Dar de „U” îl leagă amintiri plăcute, încă din tinerețe, de când a început să practice acest sport. Universitatea este echipa unde a debutat în Divizia A, în 1986.
„La antrenamente în parcul Iuliu Hațieganu erau suporteri, în jurul terenului era aproape plin. În plus, la meciurile pe care le jucam, era stadionul aproape plin. După meci te așteptau foarte mulți suporteri, eram copil, eram tânăr, la început de carieră, iar acele momente m-au marcat foarte mult. Îmi vin în minte și acele evoluții, și acele scandări, și susținerea din partea suporterilor. Îmi aduc aminte, într-un meci, de la 30-35 de metri am dat un gol la Liliac (Gheorghe Liliac, portar, n.red.), aveam 17-18 ani, un folha seca (șut spectaculos, n. red.) cum spunem noi sportivii. Indiferent în ce situație a fost acest club, acei suporteri au iubit această echipă…și au fost lângă ea, chiar în situații de Liga a III-a, de Liga a IV-a”, a spus Sabău.
Fostul internațional a vorbit și despre calitatea umană a conducătorilor lui „U” din perioada ]n care s-a format ca fotbalist și a adăugat că tinerii au nevoie de jucători-model, atât în plan sportiv cât și la nivel uman. Pentru cel care a strâns 55 de selecții în echipa națională, fostul mare atacant al Universității, Septimiu „Tim” Câmpeanu (golgheter al Diviziei A, cu 4 selecții în națională) a fost un astfel de exemplu.
Pe de altă parte, Ioan Ovidiu Sabău mărturisit că a întâlnit în anii ’80-’90 jucători de Liga a II-a și a III-a cu „calități tehnice impecabile”, care astăzi ar putea evolua liniștiți în echipa națională.
„Te duceai și vedeai niște jucători cu numărul 10, la fiecare echipă…Am fost la Câmpia Turzii, era acolo un atacant, Vesa, era jucător care astăzi ar fi fost căpitan de echipă la Națională”, a spus fostul internațional.
Antrenor al mai multor echipe de-a lungul carierei, precum Universitatea Cluj, Gloria Bistrița, Politehnica Timișoara, ASA Târgu Mureș sau Rapid, Sabău a mărturist că, personal, ar fi mizat la echipa națională aproape exclusiv pe nucleul de jucători de la Under 21.
„Sigur, să am o astfel de generație – dar gândesc cu mintea mea și cum văd eu – m-aș fi dus pe toată acea generație. Poate cu Tătărușanu, care sigur are experiență, și aș forma un grup puternic pentru că între ei altfel joacă. Se simt, se cunosc, au încredere unul în celălalt și-au format un grup puternic. Poate nu te calificai, dar formai o echipă bună. Au multă experiență și toți acei jucători nu putem spune că nu au calitate, sunt jucători foarte talentați”, a mai spus Ioan Ovidiu Sabău.
Cel poreclit „Moțul” și-a amintit și despre cum a descoperit, în perioada când a antrenat-o pe Gloria Bistrița (2005-2009), jucători care au evoluat ulterior în națională, precum Ciprian Tătărușanu, Laszlo Sepsi sau Gabi Mureșan.
Întâlnirea cu Maradona, de la Campionatul Mondial de fotbal din 1990, dar și singurul meci în care a simțit că i-au tremurat genunchii din cauza emoțiilor – turul dublei manșe cu Danemarca, din calificările pentru Mondial – au fost trecute și ele în revistă de componentul Generației de Aur.
Urmăriți interviul integral pe care Ioan Ovidiu Sabău i l-a acordat lui Ovidiu Cornea