Interviurile EBS | Ionuț Caras despre teatrul-lectură: „Nu poți să citești un text mai deștept decât ești tu”

Ionuț Caras, actor la Teatrul Național din Cluj, a venit la EBS Radio ca să ne spună totul despre proiectul său „Texte bune în locuri nebune”.

Actorul a vorbit despre ce fel de texte selectează și ce fel de locuri inedite alege ca scenă pentru spectacolele sale.

„Nu folosim texte de teatru, adică dramatice, în sensul că sunt scrise de dramaturgi și poartă numele de piesă de teatru. Nu asta e sursa. Sursa e literatura mai puțin cunoscută, fie că e vorba de un autor care era mai puțin cunoscut, cum era la ora aia Allen Ginsberg sau chiar și Joyce (James Joyce, n.red.), fie că abordăm un anume gen care nu face parte de obicei din obișnuințele noastre de lectori, de cititori. Nu toată lumea citește, de exemplu, jurnal sau memorialistică sau scrisori sau discurs politic. Lumea merge spre romane cu poveste, cu acțiune. Și asta a fost un material de lucru pentru noi. Sau pur și simplu texte pe care nu ți le poți imagina făcute pe scenă”, spune Ionuț Caras.

Actorul a lămurit și ce înseamnă teatrul-lectură, categorie în care se încadrează, de altfel, proiectul „Texte bune în locuri nebune”. Practic, Ionuț Caras a început să citească textele de pe foaie.

„Prima dată s-a întâmplat asta cu ‘Urletul’ (de Allen Ginsberg, n. red.), când l-am jucat la Iași, într-o baie turcească și am citit textul pentru că nu aveam timp să-l învăț. Și atunci a trebuit să-l citesc. Pentru că era un text foarte dificil, aveam nevoie de ajutorul ăsta pe care ți-l dă foaia. Dar apoi știu că regizorul Alexandru Dabija fusese atunci la spectacol și eu, cumva jenat, l-am întrebat: ‘Sandu, nu e o problemă că citesc, nu e aiurea, adică nu cumva o sa zică lumea – ăsta nu a fost în stare să-și învețe textul?’. Și Sandu zice ‘Nu, nu, nu. Tocmai asta e important, faptul că se lecturează, că se citește în public cu voce tare în fața unor oameni’. E o diferență între a rosti un text pe de rost ca și cum tu ai fi personajul respectiv și vorbele ies din gura ta, dar în momentul în care apare foaia, lumea este în felul acesta atenționată constant că eu sunt un intermediar”, a arătat Ionuț Caras.

Ascultați aici interviul pe care actorul Ionuț Caras i l-a acordat Ancăi Brășfălean

 

 

 

 

Ne poți asculta și aici: