Interviurile EBS | Istoricul Cristian Ivaneș, la 30 de ani de la căderea zidului Berlinului: „Zidul a fost, invizibil, în noi”

La 30 de ani de la căderea zidului Berlinului, istoricul Cristian Ivaneș a vorbit la EBS Radio despre „zidul din noi”, dar și despre ce a însemnat pentru germani acest eveniment care a schimbat lumea.

Tudor Runcanu și Cristian Ivaneș (în plan apropiat) în studioul EBS Radio. Foto: Cristi Popescu

 

În 9 noiembrie se împlinesc 30 de ani de la caderea Zidului Berlinului, un eveniment istoric esențial pentru configurația Europei moderne. Cu câteva zile înainte de această această aniversare, Cristian Ivaneș a vorbit la EBS Radio despre cum s-a întâmplat acest lucru, dar și despre ce a însemnat zidul pentru germani și nu numai.

Zidul care împărțea Berlinul, o opreliște fizică, l-a fascinat de mic pe istoric. Dar cum a apărut zidul Berlinului care a adus după sine o adevărată tragedie umană?

„În noaptea de 12 spre 13 august 1961, programul radioului est german, care transmitea muzică ușoară est germană s-a întrerupt brusc spre miezul nopții și o voce foarte gravă și foarte serioasă, ca în regimurile autoritar-totalitare, a anunțat că pe fondul amenințărilor crescânde ale puterilor imperialiste anglo-americane, Republica Democrată a ales să se protejeze, să prevină un atac iminent dinspre Vest cu o opreliște fizică, antiimperialistă”, a spus  Cristian Ivaneș.

 

Acest zid a fost unul dintre cele mai puternice simboluri din secolul XX. Și nu doar pentru germani.

„Zidul era în noi, de fapt. Un zid invizibil dar pe care eu, unul, îl simțeam extrem de pregnant. Îl simțeam la școală, îl simțeam pe stradă, îl simțeam acasă. Și zidul ăsta era frica, era teama de a nu păți ceva fiindcă eram altfel, fiindcă voiam altceva, ascultam altceva, simțeam altceva și țara mea de atunci îmi punea această opreliște, mi-o sădea în suflet prin școală, în special, prin ceea ce încerca să facă prin școală și prin traiul pe care mi-l oferea. Eu sunt generația care a crescut în frică, a crescut cu zidul invizibil din mine, din noi”, a spus Cristian Ivaneș.

Urmăriți interviul integral pe care Cristian Ivaneș i l-a acordat lui Tudor Runcanu.