Interviurile EBS | Leontin Iuhas: „Noi l-am lăsat pe Ceaușescu să devină ce a devenit. Pentru că nu am reacționat”

Leontin Iuhas a depănat la EBS Radio amintiri despre mama sa, Doina Cornea, dar a vorbit și despre România de după anul 1989 și fundația care va purta numele dizidentei anticomuniste.  

Leontin Iuhas în studioul EBS Radio. Foto: Cristi Popescu

 

 Leontin Iuhas, militant anticomunist, fiul Doinei Cornea, a vorbit despre mama sa și câteva întâmplări pe care le-au trăit în vremea în care erau urmăriți de milițieni și ascultați de Securitate.

„Eram urmăriți și nu prea puteam comunica, știam că suntem ascultați. Ne-am hotărât cu mama să plecăm la rudele noastre la Făgăraș…Și atunci am scris, nu comunicam prin glas, ci ne scriam pe hârtie, am scris:  ’uite, mergem la Făgăraș’. Ne-am înțeles să pară totul ca o zi obișnuită, nu am făcut niciun fel de pregătire, nu am venit cu bagaje…Am venit la mama, am luat-o, cum o luam de multe ori, am mers în piață, am făcut niște cumpărături, am luat niște flori, am plecat, dar nu ne-am oprit acasă, ci am luat-o pe Calea Turzii în sus. Bineînțeles, oriune mergeam ei veneau după noi. Dar acum și depășeam niște județe. Ei se schimbau, dar la limita județului –  asta am văzut după aceea în dosar – pe bază de proces verbal de predare-primire ne dădeau de la unul la altul. Și când am ajuns în Alba Iulia…un milițian mă oprește, mă trage pe dreapta și îmi spune: ‘Buna ziua, nu va merge un stop în spate, va rog să vă întoarceți, să plecați la Cluj’. I-am spus ‘domnule milițian, în primul rând de unde știți? Că eu habar nu am, le-am verificat când am plecat’. Și el mă vedea din față… I-am spus că nu plec și apoi m-am și supărat un pic și am strigat, era acolo lume în jur, am strigat: ‘uitați mama mea este Doina Cornea, nu ne lasă să mergem la Ileni să ducem flori rudelor’…Lume s-a solidarizat și a început să strige, asta foarte rar ni s-a întâmplat, și atunci milițianul ne-a spus mergeți, era o străduță acolo, mergeți și reparați și apoi plecați”, a povestit Leontin Iuhas.

Pentru Doina Cornea, momentul libertății totale nu a venit în decembrie 1989. Pentru că, spune Leontin Iuhas, mama sa a fost urmărită de Securitate și în anii 90-91.

„Mama vorbea la telefon, a spus ceva despre urechiușele lui Măgureanu, a pus jos receptorul și după aia, peste vreo jumate de minut, a vrut să dea alt telefon. Și ia receptorul și își aude conversația. Nu există în electronică, există ecou, dar la fracțiuni de secundă, nu la 30 de secunde. Cine știe ce au manevrat acolo și au ascultat banda”, a mai povestit Leontin Iuhas.

Urmăriți interviul integral pe care Leontin Iuhas i l-a acordat lui Tudor Runcanu.