Interviurile EBS | Mihai Giurgiu: „Ținutul Fluturelui Albastru nu este doar un loc de vizitat, ci și un loc de trăit”

Mihai Giurgiu, ambasador al Ținutului Fluturelui Albastru, a vorbit la EBS Radio despre tărâmul care ascunde obiective turistice unice și oameni cu povești aparte.

 

Un proiect de branding aduce 12 comune de la nord de Cluj-Napoca sub același nume. După aproape un an de muncă pe teren, o echipă de specialiști a creat o nouă identitate pentru locul care prezintă un uriaș potențial turistic. Iată cum sună invitația în Ținutul Fluturelui Albastru făcută de Mihai Giurgiu.

Să vină într-un ținut în care castelele, conacele, casele de piatră, tradiția și dansul se îmbină în jurul unor dealuri cu fluturi deosebiți, în care oamenii, de-a lungul timpului, au creat aceste pășuni speciale și aceste locuri în care merită să trăiești. Unul dintre mesajele pe care le spunem noi este că Ținutul Fluturelui Albastru nu este doar un loc de vizitat, ci și un loc de trăit”, a declarat Mihai Giurgiu, ambasador al Ținutului Fluturelui Albastru.

Inițiatorii proiectului au dorit să redescopere adevărata identitate locală și să promoveze oamenii și produsele ținutului.  Din acesta fac parte comunele Aluniș, Apahida, Bobâlna, Bonțida, Borșa, Cornești, Dăbâca, Iclod, Jucu, Mintiu Gherlii, Sic și Vultureni. Specialiștii au descoperit în această zonă povești aparte.

„Am vrut să descoperim producători locali, povești interesante ale oamenilor locurilor și să îi încurajăm să creeze acțiuni vii. Și am găsit producători interesanți. De exemplu, la Borșa, un cultivator de zmeură a creat evenimente și are, de câteva luni, picnicuri în zmeuriș și a reușit să aducă plus valoare. La Vultureni avem o comunitate de artiști, dar și de producători care au făcut festivaluri, cum a fost Festivalul Silvoiței, și care au reușit să aducă astfel turiști în această zonă. La Bonțida am găsit un punct gastronomic local, unde doi absolvenți de Istorie s-au mutat la sat și au început să facă evenimente gastronomice, cu teme preluate din cărțile lui Miklós Bánffy și se poate gusta și partea aceasta de mâncare aristocrată, un exemplu foarte interesant”, a mai spus Mihai Giurgiu.

Câștigul este atât de partea comunităților implicate în acest proiect, cât și de partea turiștilor care vor explora zona.

 Urmăriți interviul pe care Mihai Giurgiu i l-a acordat Ioanei Pîrlea

 

 

 

 

Ne poți asculta și aici: