Interviurile EBS | Prof. Aurel Codoban: „Astăzi, filosoful este un terapeut, un stilist existențial”

Scriitorul și filosoful clujean Aurel Codoban a vorbit la EBS Radio despre actualitatea și necesitatea filosofiei.

Profesorul Aurel Codoban în studioul EBS Radio. Foto: Cristi Popescu

 

Plecând de la o interogație generică, și anume: „La ce e bună filosofia ?”, profesorul clujean a făcut o fascinantă radiografie a celei mai prestigioase îndeletniciri care a născut științele și a consolidat cunoașterea în întregul ei.

Dar ce este filosofia?

„Dacă omul de știință este acel om care știe aproape totul despre aproape nimic, atunci cu siguranță filosoful este acela care știe aproape nimic despre aproape totul. Filosofia încearcă mereu să ofere o imagine de ansamblu și aceasta merge bine în ce privește sensul, dar dacă este vorba de semnificații precise e mai greu, dă mai multe rateuri”, spune profesorul Aurel Codoban.

Ce mai este filosoful astăzi? Profesorul Aurel Codoban a arătat că, în varianta Occidentală, filosoful este acum un fel de antrenor pentru ceea ce este stilul de viață.

„Filosofia, în secolele XIX, XVIII, când a marcat foarte profund cultura și civilizația europeană, cea Occidentală în special, a încetat să mai fie funcțională în lumea în care trăim. Pentru că în locul cunoașterii, și filosoful s-a așezat de partea cunoașterii, în prim plan a venit comunicarea. Și atunci, într-un fel, ceea ce este legat de comunicare trece în prim plan și asta poate fi, într-un fel, filosoful. Cineva care să comunice cu ceilalți oameni în această manieră, care este cea a propriei lui vieți și a unei capacități de a stiliza viața celorlalți, cum ar face un artist”, a spus profesorul Aurel Codoban.

Urmăriți interviul pe care profesorul Aurel Codoban i l-a acordat lui Sabin Dăniță.

 

Ne poți asculta și aici: