Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Interviurile EBS | Radu Oltean, desenatorul trecutului: „Vreau să-i câștig pe oamenii cărora istoria nu le-a plăcut”

Ilustratorul Radu Oltean a vorbit la EBS Radio despre „slăbiciunea” sa, cetățile și fortificațiile medievale din Transilvania, dar și despre modul în care reproduce grafic scene istorice.

Radu Oltean în studioul EBS Radio. Foto: Cristi Popescu

 

Radu Oltean este ilustrator și scrie cărți despre istoria României de aproape 20 de ani. A început prin a ilustra cele trei volume istorice ale lui Neagu Djuvara, destinate noilor generații. După succesul avut începe o serie ce va apărea la editura Humanitas, în care povestește istoria românilor, de la daci și până în epoca modernă.

Slăbiciunea sa, datorată experienței din copilărie, sunt cetățile și fortificațiile medievale din Transilvania, pe care le analizează în cele mai mici detalii.

Cărțile sale se adresează unui public larg, încercând, pentru tânăra generație, să arate istoria așa cum a fost ea și nu cum apare în filmele istorice apărute în ultimii 50 de ani. De ce?

„Cinematografia de la noi a creat niște clișee false, care au transformat isoria în propagandă. La noi, istoria a fost o armă,  un instrument propagandistic, ideologic. Filmele au fost de succes și pentru că erau niște filme de aventuri și erau frumoase”, a spus Radu Oltean.

Pentru el, fiecare detaliu e o muncă de documentare extrem de laborioasă. Dar cum reușește să reproducă scene din istorie și să o facă atât de bine.

„Întotdeauna există o doză de imaginație, nu se poate fără. Chiar dacă aș avea toate documentele și documentărilor din lume, tot trebuie să-mi imaginez. Dar trebuie să fie o imaginație dintr-o direcție corectă, să nu dau frâu speculațiilor nefundamentate. Încerc să fiu cât mai solid, cât mai temeinic. Uneori stau o zi întreagă ca să găsesc forma unui acoperiș, sau lungimea unei mantii a unui ostaș sau forma unei zăbale a unui cal”, a mai spus Radu Oltean.

Urmăriți interviul integral pe care Radu Oltean i l-a acordat lui Tudor Runcanu.

 

X
X
X