Romina Mirza, singura femeie pilot de avion supersonic din România care zboară la ora actuală, a vorbit la EBS Radio despre pasiune, lucrul care contează enorm și în meseria pe care o are.
Cu siguranță v-ați aruncat ochii spre cer măcar odată când ați auzit un MIG 21 Lancer zburând deasupra orașului. Acest aparat de zbor e unul dintre cele mai puternice avioane de luptă din lume, iar Romina Mîrza este singura femeie pilot de avion supersonic din România care îl stăpânește. Șefă de promoție la Liceul Militar din Alba-Iulia și prima admisă la Academia Forțelor Aeriene atunci când a candidat, Romina Mîrza a povestit la EBS Radio cum a început să piloteze avioane supersonice, despre pasiune, dar și provocări într-o lume pe care cei mai mulți dintre noi o văd ca fiind una a bărbaților.
Zborul pentru ea a fost provocare și ambiție, deopotrivă, mai ales că nu se urcase vreodată într-un avion înainte să ajungă la Academia Forțelor Aeriene. Provocarea de a deveni pilot militar a fost mare, iar îndoiala a trecut foarte repede.
„Un moment în care într-adevăr m-am întrebat dacă pot sau nu pot să devin pilot militar a fost chiar primul zbor, în timpul academiei, deoarece a fost prima dată când am luat contact cu mediul aviației. Nu zburasem niciodată și oarecum m-a surprins mediul cel nou, în momentul în care am decolat. Dar după aterizare am primit încurajări”, a spus Romina Mîrza, singurul pilot militar care zboară la ora actuală în România pe un avion supersonic.
Piloții militari zboară cu un MIG la 18.000 de metri cu peste 2.000 de kilometri la oră. Pentru a face acest lucru sunt importante atât pregătirea fizică, cât și cea psihică, și pregătirea teoretică.
„Din punct de vedere al pregătirii fizice trebuie să respectăm un anumit plan de atrenament pentru că organismul pilotului de supersonic este supus unor forțe și presiuni destul de mari. Din punct de vedere al pregătirii psihice, trebuie să fii mereu în alertă, deoarece pe timpul serviciului de poliție aeriană misiunile se desfășoară în dinamică, nu e nimic programat, totul e real și trebuie să fii apt de a lua decizii rapide și în timp scurt și de a executa misiunea”, a mai spus Romina Mîrza.
Piloţii militari sunt prea concentraţi asupra misiunii ca să se bucure de priveliştea care li se dezvăluie când sunt deasupra norilor dar, spune Romina Mîrza, sunt mult mai fericiţi ca piloţii de linie. Dar ce simt aceşti piloţi?
„E parcă prea greu de exprimat ce simți, deoarece zborul în sine este o activitate extrem de complexă. Și, poate repet, dar uneori, când încerci să exprimi în cuvinte, elimini din complexitatea zborului ca fenomen. E o însumare de senzații, de trăiri și de emoții puse în comun cu o concentrare maximă, cu calcule, cu focalizare pe obiective, atenție distributivă, decizii rapide, control, autocontrol. E o complexitate”, a explicat Romina Mîrza.
Urmăriți interviul integral pe care pilotul militar Romina Mîrza i l-a acordat Gabrielei Buruian