Interviurile EBS | Tică Darie, antreprenor: „Eu am testat o inițiativă pe timpul, energia și banii mei. Am învățat din greșeli”

Tica Darie, managerul unui magazin online cu produse de lână, create de femeile din Roșia Montană, a vorbit la EBS Radio despre greșeli de business, dar și despre problemele pe care le are comunitatea din Munții Apuseni.

Tică Darie este managerul magazinului online „Made in Roșia Montană”, un magazin cu produse de lână, creat ca alternativă de lucru pentru femeile din comunitatea din județul Alba.

El a devenit cunoscut și datorită faptului că a candidat, ca independent, la Primăria comunei Roşia Montană în 2016. Suceveanul a fost, la cei 23 de ani ai săi, cel mai tânăr candidat la alegerile locale din România.

El a povestit cum a ajuns la Roșia Montană direct din Copenhaga, Danemarca și cum s-a apucat de afaceri, din dorința de a ajuta comunitatea.

„Când m-am mutat la Roșia Montană am avut dorința de a mă implica și singura ideea cu care am venit a fost să înființez un centru local de cercetași, să mă implic pentru copiii și tinerii din Roșia Montană,  având în vedere că eu am fost cercetaș în Suceava…Pentru mine, cercetășia a contat foarte mult în dezvoltarea mea ca individ și am considerat că ce am primit eu aș putea, cumva, să ofer în Roșia Montană. Iar ulterior, văzând, cunoscând mai bine locul, oamenii, am ajuns să fac și alte lucruri, cum ar fi Made in Roșia Montană, apoi m-am implicat într-o inițiativă de turism și mă implic în tot felul de mici proiecte sau evenimente”, a spus Tică Darie.

Tică nu vrea să renunțe să salveze localitatea de pe Valea Roșiei, care este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.

„Zona asta e destul de blocată de către o companie care a reușit să cumpere 80% din proprietăți, case care sunt în paragină și care, la un moment dat, vor cădea una câte una, cum au început deja să pice. Nu sunt întreținute…Statul român ar trebui să găsească o soluție prin care să preia toate casele, toate proprietățile de la compania minieră și să le scoată la licitație, la vânzare, dar cu niște condiții, asfel încât să nu existe o entitate care să dețină iar monopol”, a mai spus Tică Darie.

 

Ascultați intervul integral pe care Tică Darie i l-a acordat Ancăi Brășfălean

 

Ne poți asculta și aici: