Interviurile EBS | Tompa Gábor: „Adevărații artiști ne fac și pe noi să îi credem”

Tompa Gábor, directorul Teatrului Maghiar din Cluj-Napoca a vorbit la EBS Radio despre rolul artei în secolul XXI, dar și despre educație în era tehnologiei.

Regizorul Tompa Gábor a spus la EBS Radio că teatrul, spectacolul jucat în fața publicului, trebuie să fie „cinstit”.

„Nu poate face revoluție teatrul, dar trebuie să fie cinstit, să spună exact cât e ceasul, ca să zic așa, și să încerce să creeze acea cărare de speranță care întotdeauna este în iubire și în atenția direcționată către celălalt”, a spus Tompa Gábor, în interviul acordat pentru EBS Radio.

Cunoscutul regizor, totodată președinte al Uniunii Teatrelor din Europa a vorbit și despre cum urmărirea unor spectacole din alte culturi poate lărgi perspectiva spectatorilor.

„Eu cred că dacă am optat să ne asumăm valorile europene și facem parte din Uniunea Europeană, cel mai direct mod de a ne conecta și de a ne racorda la această rețea culturală europeană este să vezi spectacole făcute de teatre ale țărilor membre, în diferite limbi vorbite în Europa și, în momentul de față, mi se pare foarte important să conștientizăm dacă există încă sau dacă reprezentăm, încă, valorile culturale europene”, a mai spus regizorul clujean.

În luna noiembrie, Teatrul Maghiar va găzdui Festivalul internațional al Teatrelor membre UTE. Deși evenimentul va fi organizat cu buget restrâns, va aduce la Cluj mai multe trupe din străinătate.

Regizorul, care a fost începând cu 2007 director de program în cadrul Facultăţii de Regie la Universitatea din California, San Diego, a mai discutat și despre excesul de tehnologie la care sunt expuși tinerii și chiar copiii. Deși consideră că educația și cultura generală este esențială pentru un actor, el i-a asemănat pe actorii de talent cu copiii,

„Un actor talentat se poate recunoaște și prin faptul că orice situație i-ai sugera, el poate să se transpună cu foarte mare ușurință în acea situație, crezând ca un copil. Deci artiștii adevărați sunt o prelungire a unor capacități infantile, ca să zic așa… Stabilești regulile…și ei încep să creadă și din cauza faptului că ei cred, ne fac și pe noi să credem. Credibilitatea e foarte importantă, acesta e adevărul artistic, nu?”, a mai spus Tompa Gábor.

Ascultați aici interviul integral pe care Tompa Gábor i l-a acordat lui Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: