Interviurile EBS | Valentin Vesa, Shoebox: „Fiecare cadou este o sămânță care va înflori în copilul care îl primește”

Valentin Vesa, inițiatorul Shoebox, a vorbit la EBS Radio despre altruism și implicare în comunitate, dar și despre cum un proiect de familie s-a transformat într-o campanie națională de succes.

De 12 ani încoace pentru zeci de mii de copii nevoiași din România, Crăciunul înseamnă cadouri în… cutii de pantofi. Campania Shoebox a început în țara noastră în anul 2007, atunci când un clujean a vrut să își învețe copilul să împartă jucăriile și cu cei mai puțin norocoși.

De la o inițiativă pornită în familie s-a ajuns, în scurt timp, la un proiect de anvergură.

 „Acest cadou primit într-un moment nu foarte fericit din viața unui om este o sămânță care va înflori după aceea când va fi el adult sau adolescent. Se va gândi cum el a primit un cadou când nu a fost niciun cadru optim ca el să primească un cadou și, apoi, va face la rândul lui același lucru când va fi mare”, a explicat, la EBS Radio, Valentin Vesa.

 Ideea a prins rapid, încă din primul an în care Valentin a început să strângă cutiile care aduc atâta bucurie.

Astfel, cu fiecare ediție a proiectului, lecția de altruism a ajuns la tot mai mulți copii. Iar fiul lui Valentin, cel de la care a pornit întregul proiect, este acum un ajutor de nădejde în campanie.

„Copiii din generația fiului meu au crescut într-o lume în care au văzut tot mai multe proiecte de felul acesta, au văzut tot mai mulți români care dau, care se gândesc la cei de lângă ei. Copiii aceștia sunt impregnați cu ideea de a face bine, cu răsplata pe care o vezi când un copil îți mulțumește frumos”, a precizat Valentin.  

Fiecare casă în care voluntarii ajung le aduce o altă lecție. La rândul lor, și donatorii  au povești aparte.

Îmi amintesc o întâmplare de acum mai mulți ani, când a venit o fetiță de 12-13. A intrat la noi în sediu și mi-a spus că se va întoarce să aducă ceva. Și, într-adevăr, s-a întors după două ore cu o cutie cu o pereche de cizme de piele, maro, cu blană în interior. Țin minte că a zis că a primit de la tătăl ei din Spania 100 de euro ca să își cumpere cizme, dar văzând proiectul a zis:’ Eu cred că pot să mai port încă un an cizmele mele și vreau să donez cutia asta pentru o fetiță de vârsta mea care poate nu are nimic în picioare’, a relatat inițiatorul proiectului.

În jurul conceptului Shoebox s-a creat o întreagă rețea de oameni dispuși să facă bine, să se implice: de la familii care descoperă împreună arta de a dărui, la corporatiști sau antreprenori care își pun resursele la dispoziție pentru a ajuta. În cei 12 ani de activitate, aproape un milion de pachete au ajuns la copiii din întreaga țară. În perioada campaniei, munca voluntarilor nu este deloc ușoară. Însă răsplata primită în schimb merită orice sacrificiu, spun ei.

Toate momentele sunt frumoase. Și obositoare, dar îmbucurătoare. Și organizarea și logistica și nopțile nedormite. Dar totuși, cea mai frumoasă perioadă este când dăm cutiile copiilor și când te încarci cu sclipirea pe care o vezi în ochii lor, cu mirarea când ei se întreabă dacă darul este pentru ei”, a mai precizat Valentin Vesa.

Cutiile pline cu daruri pot fi donate până în 15 decembrie, iar cu doar câteva zile înainte de Ajun va începe distribuirea acestora. Cei care vor să se implice trebuie să așeze, într-o cutie, obiecte potrivite pentru copii cu vârste între 2 și 18 ani – de la dulciuri la articole vestimentare.

„În primul rând oamenii pot pune în aceste pachete dulciuri, adică de Crăciun ce copil nu își dorește dulciuri? Ciocolată, biscuiți, napolitane. Se pot pune rechizite școlare, un penar, un ghiozdan, jucării potrivite, produse de igienă, precum periuță de dinți, pastă, săpun, șampon, dar și o felicitare pentru copilul care va primi cutia și chiar date de contact pentru a păstra legătura. În fiecare an primim foarte multe cutii pentru fetițe și destul de puține pentru băieții cu vârste între 11 și 14 ani, unde nu putem acoperi nici măcar jumătate din cererile pe care le primim”, a explicat Valentin Vesa.

Cutiile pentru campania Shoebox pot fi duse la centrele de colectare deschise în zeci de orașe din țară, dar și din stăinătate, care pot fi consultate pe pagina web a proiectului, shoebox.ro.

 

Ascultați aici interviul integral pe care Valentin Vesa i l-a acordat Ioanei Pîrlea.

 

Ne poți asculta și aici: