Interviurile EBS | Virginia Linul: „Trebuie să mai fie și oameni care apără cultura românească”

Virginia Linul, artist popular, a povestit la EBS Radio despre tradițiile românești, ie și cine apreciază mai mult acest veșmânt: românii sau străinii.

Viginia Linul, unul dintre artiștii populari care apără tradiția românească, în studioul EBS Radio. Foto: Cristi Popescu

 

Tradițiile românești le vedem tot mai rar și doar în anumite zone din țară. Iar când vine vorba de costumele tradiționale magazinele sunt pline de replici cusute în țări care nu au nicio legătura cu România.

Virginia Linul reușește să creeze printre cele mai apreciate piese de vestimentație tradiționale. Fie că e vorba de cămăși cusute cu mărgele sau de clopuri cu pene, toate pot fi găsite în atelierul artistei din Salva, județul Bistrița-Năsăud.

Străinii sunt cei care i-au deschis ochii, spune ea. Ei, care și-au pierdut tradițiile, au ajuns să le aprecieze pe ale noastre.

„Îmi dau seama ce valoare are tradiția noastră populară pentru că era hulită de toată lumea. Toată lumea spunea că’s țărănisme, că nu se mai poartă, că ce ne trebuie. Dar străinii veneau și spuneau altceva. Sunt aprciate că acolo ei deja și-au pierdut tradițiile și au ajuns să le aprecieze mai mult decât noi. Când ne-am dat seama că sunt apreciate am zis – stai, înseamnă că nu sunt chiar țărănisme, nu-s de ici de colo. Totuși, hai să le promovăm și foarte mult m-au influențat străinii când am văzut că își doresc produsele noastre, își doresc curelele noastre cu mărgele, bertițele, poșetele, trăistuțele, iile, cămășile noastre, costumele noastre populare”, a spus Virginia Linul.

Aceasta a mai arătat că e important ca ceea ce iese din mâinile artiștilor populari să fie de calitate, pentru că doar așa cultura și tradițiile vor fi duse mai departe, vor fi zestrea generațiilor viitoare.

„Eu sunt foarte atentă și conștientă de ce produse realizez și dau mai departe. Adică, dacă vreau să fac un produs bun, lucrat manual, îl fac să mă bucur eu, să se bucure persoana care o poartă și generațiile următoare și să rămânem în istorie cu un lucru românesc, autentic. Suntem acuma o generație de consum. Trebuie să fie și oameni care să mai trăiască un pic în cultura asta românească. Trebuie să fim și oameni care să apărăm cultura românească. Îmi place să cred că eu sunt unul din oamenii care apără cultura românească și tradiția românească. Bogăția noastră e dincolo de aparențe, este de fapt într-o ie pe care o îmbraci sau într-un costum popular. Aia e bogația noastră”, a mai spus Virginia Linul.

Urmăriți interviul integral pe care Vigrinia Linul i l-a acordat Gabrielei Buruian.