Interviurile EBS | Vladimir Agachi: „O orchestră cu un nivel de virtuozitate mai puțin înalt, dar cu o dorință mare, face tot”

Vladimir Agachi, cel care conduce Young Famous Orchestra, vorbește la EBS Radio despre evenimentul pregătit pentru centenarul UBB, dar și despre faptul că este posibil ca unele orchestre să cânte fără dirijor.

Vladimir Agachi a vorbit despre sepctacolul de la Auditorium Maximum, unde invitat este solistul Paul André Bempéchat, dar și despre Young Famous Orchestra.

Dar este nevoie întotdeauna de dirijor?

„Aș putea spune că există anumite lucrări, și mai ales până spre jumătatea perioadei clasice, în care nu este nevoie de dirijori și de aia există foarte mulți soliști foarte buni care cântă concerte de cameră, de vioară, pain sau alte instrumente, fără dirijor. De exemplu, există multe concerte și pe youtube ale marii pianiste Mitsuko Uchida, care cântă fenomenl concerte de Mozart, fără dirijor”, spune Vlad Agachi.

El a vorbit la EBS Radio și despre experiența pe care a avut-o ca dirijor în Peru.

„Tradițiile lipsesc, virtuozitatea oarecum lipstește, ca nivel de orchestră este destul de slab, dar ce am găsit eu extraordinar a fost că eu am avut o unealtă de dezvoltare personală incredibilă. Faptul că eram obligat să fiu cinci zile pe săptămână alături de ei și să lucrez 10 luni pe an fără niciun fel de vacanță, doar cu weekendurile, cinci zile pe săptămână, șapte concerte pe lună cu aceeași unealtă, aceeași oameni, devii foarte, foarte apropiat”, a spus dirijorul clujean.

Dirijorul Vladimir Agachi, împreună cu Young Famous Orchestra, vor susține în 3 noiembrie, la Auditorium Maximum, un concert special dedicat centenarului Universității Babeș-Bolyai. Invitat special este Paul André Bempéchat, solist și profesor de pian la Universitatea Harvard.

Urmăriți interviul integral pe care Vladmir Agachi i l-a acordat lui Angel Rusu

 

 

Ne poți asculta și aici: