Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Învățământul viitorului. Companiile clujene, prezente în premieră la admiterea la UTCN

Universitățile clujene se apropie tot mai mult de mediul de afaceri. Instituțiile de învățământ își adaptează specializările și chiar lansează noi programe de studiu la cererea acestora.

La Universitatea Tehnică, de exemplu, mai multe companii mari sunt prezente cu standuri, inclusiv la sesiunile de înscriere și admitere.

Anul acesta, în premieră, mai multe companii din oraș au propriile standuri pe coridoarele facultăților din cadrul Universității Tehnice. De altfel, legătura dintre mediul de afaceri și cel universitar devine tot mai puternică.

„Relația dintre UTCN și mediul de afaceri se dezvoltă an de an. De fapt, aceasta este marea șansă a universității, trăind în acest foarte interesant eco-sistem, să se dezvolte prin colaborarea și prin parteneriatul cu marile companii din jurul nostru. Anul acesta, la admitere derulăm un proiect care se numește  – Voi fi inginer -, iar câteva companii sunt alături de noi în promovarea acestui concept și ne-au ajutat să putem să promovăm mai bine admiterea”, a declarat pentru EBS Radio prorectorul UTCN Daniela Popescu.

Mai multe companii, între care Bosch, Porsche, NTT Data sau Arobs Transilvania colaborează cu Politehnica din Cluj. Câștigul este de ambele părți. Studenții au parte de o formare profesională riguroasă, iar firmele își pregătesc viitorii angajați după cerințele proprii.

 „Din studenții facultăților de profil ne alegem angajații. Pentru noi ca și companie este foarte importantă prezența noastră la asemenea evenimente, cum este și admiterea la Universitatea Tehnică. Este important să fim alături de angajați de la început, vrem să le arătăm ce înseamnă munca într-o companie de IT, să le expunem posibilitățile pe care le au și să îi ajutăm în parcursul lor”, a explicat Adina Lipovan, asistent marketing la una dintre firmele partenere.

Studenții sunt încântați de avantajele pe care le oferă parteneriatele între mediul academic și cel de afaceri.

Mi se pare un lucru foarte bun deschiderea aceasta către companii și implicarea lor. Constituie un sprijin foarte bun pentru studenți și o motivație”, spune o viitoare studentă.

Pe mine ca student mă ajută că pot să văd clar ce studiez în practică. Și avem foarte multă nevoie de un ghid și acest ajutor vine tocmai din partea companiilor”, spune un tânăr, de asemenea, viitor student la „Poli”.

În acest an, Universitatea Tehnică oferă peste 5.000 de locuri la nivel de licență și mai bine de 2.700, pentru cei care vor să urmeze masteratul. Ca noutate, este lansat și un nou program de masterat, în domeniul auto, în parteneriat cu o companie de profil.

 

Ioana Pîrlea

 

Ascultă aici materialul difuzat la EBS Radio:

 

 

 

X
X
X