Investiții | Autoritățile clujene vor contracta împrumuturi bancare de 600 de milioane de lei

Primăria și Consiliul Județean vor apela la credite bancare substanțiale, atât pentru proiecte cu finanțare de la bugetul propriu, cât și pentru partea de co-finanțare a unor inițiative din bani europeni.

Printre prioritățile autorităților se află și finalizarea Centrului Integrat de Management al Deșeurilor.

 

Investițiile publice ale Clujului se susțin și cu credite bancare. Astfel, municipalitatea a încheiat recent licitația pentru contractarea unui împrumut de 400 de milioane de lei. O singură instituție bancară a depus ofertă.

Banii vor susține atât investiții începute deja, cât și unele noi, iar creditul va fi contractat având în vedere gradul scăzut de îndatorare al Primăriei Cluj-Napoca.

„Discutăm, practic, de Filarmonică, de refațadizarea de pe strada Iuliu Maniu nr. 1-3, podul Locomotivei sau Piața Unirii nr. 1, 2. Pe de altă parte sunt foarte multe proiete pe care le-am început și pe fonduri europemne. Doar în acest an derulăm proiecte de 330 de milioane de lei pe fonduri europene și de alte 330 de milioane de lei din bugetul local. Și avem nevoie de acești bani pentru a putea asigura finanțarea și continuarea proiectelor noi”, a declarat pentru EBS Radio viceprimarul Dan Tarcea.

De asemenea, Consiliul Județean Cluj caută, prin intermediul unei licitații lansate recent, un consultant cu experiență în contractarea unui credit de 200 de milioane de lei.

Suma pe care o va împrumuta însă instituția nu a fost încă stabilită.

„Împreună cu consultantul vom stabili care este suma necesară, astfel încât noi să ne asigurăm că partea noastră de cofinanțare din proiectele cu fonduri europene să fie acoperită. Proiectele axate pe fonduri europene trebuie să fie, în întregime, în afara bugetului nostru, inclusiv în această linie de credit. Să știm că avem deja sumele necesare pentru ca proiectele să meargă până la capăt. Prioritățile sunt sănătatea, Centrul Integrat de Management al Deșeurilor, care este extrem de aproape de finalizare, și drumuri”, a declarat și purtătorul de cuvânt al forului județean, Valentin Jucan.

Atât Primăria, cât și Consiliul Județean au mai apelat în trecut la o astfel de soluție pentru susținerea investițiilor.

Municipalitatea a luat două credite, în valoare de 300, respectiv 150 de milioane de lei. La rândul său, Consiliul Județean Cluj a contractat o linie de credit de 250 de milioane de lei, din care a utilizat, însă, doar 60 de milioane de lei.

 

Ovidiu Cornea

 

Foto: Arhivă

 

Ne poți asculta și aici: