Ioan Aurel Pop: „Mulți dintre absolvenții buni pleacă în străinătate. Aș fi vrut să întărim mai bine legătura cu mediul economic”

Imediat după ce a votat pentru alegerea noului rector al instituției, Ioan Aurel Pop, rectorul UBB, a vorbit cu reporterul EBS Radio despre mandatul pe care este pe cale să îl încheie.

El a mărturisit că nu a reușit să ducă la bun sfârșit unele obiective, cum sunt cele care țin de patrimoniul instituției ori de întărirea legăturii cu mediul economic. Academicianul consideră că universitatea trebuie să fie mai prezentă și vizibilă în societate, inclusiv la nivel local, chiar dacă se spune că la Cluj universitățile joacă un rol foarte important în comunitate”.

„Aș vrea să fie mai vizibil acest lucru, legătura cu oamenii de afaceri să fie amiabilă, nu în sensul să transformăm universitățile în școli profesionale sau de ucenici care să pregătească forță de muncă pe care o vrea mâine o companie, ci să pregătim forță de muncă adaptată nevoilor societății  contemporane. Să livărm mai mulți absolvenți pentru țara aceasta, din păcate dintre absolvenții noștri buni mulți pleacă în străinătate unde își găsesc locuri de muncă mai bănoase, mai bine plătite”, a spus Ioan Aurel Pop.

Chiar dacă a subliniat că suține libera circulație și mobilitatea, ca valori ale Uniunii Europene, el consideră că există variante care pot ameliora „exodul” absolvenților în străinătate.

„Există firme care au filiale foarte bune în România și mai ales la Cluj și ele ar trebui să își recruteze acești absolvenți, ai noștri în primul rând, pentru aceste locuri, unde ele însele acționează. Eu am militat pentru acest lucru și am înțeles că și noii candidați (discuía a avut loc înainte de anunțarea rezultatelor alegerilor pentru funcția de rector, n.red.) vor dori să aibă asemenea înțelegeri cu reprezentanții acestor firme, ca măcar în primii 3 sau 5 ani absolvenții noștri să lucreze în filialele firmelor respective din România, fiind salarizați însă la nivelul Uniunii Europene”, a mai spus Ioan Aurel Pop. Aș vrea un interes mai mare al universității și al comunității pentru binele acestei țări, numite România, care este încă euro-optimistă, nu este euro-sceptică”.

Rectorul UBB a mai spus că viitorul rector va trebui să realizeze lucrurile pe care și le propune prin colaborare cu restul cadrelor universitare și nu încercând să își impună cu orice preț propria voință.

Ioan Aurel Pop s-a aflat două mandate la conducerea UBB, între 2012-2016 și 2016-2020. Din 2018 el este și președintele Academiei Române.

Alegerile pentru funcția de rector al UBB au avut loc marți, 3 martie, iar Daniel David a fost ales noul rector al instituției. Alegerea sa urmează să fie validată prin Ordinul de ministru al Educației.

 

Ovidiu Cornea

 

Sursa foto: UBB

 

Ne poți asculta și aici: