Istoria tulburătoare a hoștezenilor clujeni în imagini, la Turnul Croitorilor

Până în 28 august, la Turnul Croitorilor este deschisă expoziția foto-documentară „Soha ne felejtsük! / Să nu uităm niciodată!”. Fotografiile realizate de Benczedi József în perioada 1980-1985 documentează casele hoștezenilor care urmau să fie demolate pentru a se construi blocurile din Mărăști.

„Hoștezenii au fost o comunitate de agricultori care aprovizionau cu legume piața Clujului. În principiu, gospodăria lor se compunea din 75% acareturi, tot ceea ce trebuia pentru a munci, și doar 25% însemna casa de locuit. Erau niște oameni  dedicați muncii, dar în același timp trebuie precizat că erau denumiți ’țăranii care merg la Operă’. Erau foarte implicați în viața culturală și socială a orașului, erau clujeni care gustau foarte mult cultura”, a spus la EBS Radio Ancuța Lăcrămioara Chiș, inspector de specialitate la Centrul de Cultură Urbană Turnul Croitorilor.

Fotografiile din expozița „Soha ne felejtsük! / Să nu uităm niciodată!” sunt expuse pentru prima dată și sunt o incursiune inedită pe vechile străduțe ale Hoștatului, se arată în prezentarea evenimentului: Fotografiile au fost realizate de Benczedi József în perioada 1980-1985. Casele care urmau să fie demolate pentru a se construi blocuri de locuințe erau fotografiate pentru a fi evaluate, iar proprietarii despăgubiți de către Stat. A existat o arhivă cu aceste fotografii, dar după 1990 aceasta a fost aruncată la gunoi. Doar câteva zeci de fotografii au fost recuperate printr-o fericită întâmplare, în care fostul fotograf trecând pe stradă pe lângă niște cutii cu poze, a recunoscut despre ce era vorba și astfel a luat câteva dintre ele. Astfel s-au păstrat imagini cu casele hoștezenilor din cartierul Mărăști. Fotografiile sunt expuse pentru prima dată și sunt o incursiune inedită pe vechile străduțe ale Hoștatului.”

Mutarea hoștezenilor din casele lor și demolarea acestora au fost adevărate drame pentru mulți dintre ei și au dus, în esență, la dispariția comunității ca întreg, desi mai există urmași ai hoștezenilor la Cluj, inclusiv câțiva care încă se ocupă de agricultură.

Potrivit relatărilor, hoştezenii locuiau încă din secolul al XV-lea în zonele din afara zidurilor Clujului, denumite ‘hostat’, adică periferie.

Ascultați aici interviul acordat de Ancuța Lăcrămioara Chiș lui Tiberiu Crișan:

 

(Foto: Imagine din expoziția foto-documentară „Soha ne felejtsük! / Să nu uităm niciodată!”)

Ne poți asculta și aici: