Klaus Iohannis: „Săptămâna viitoare decidem dacă menținem starea de urgență”. Ce spune despre marile festivaluri și competițiile sportive

Autoritățile analizează dacă vor menține starea de urgență sau vor adopta o altă măsură administrativă, precum starea de alertă, pentru a putea gestiona cât mai eficient epidemia de coronavirus, după relaxarea restricțiilor. O decizie în acest sens urmează să fie luată săptămâna viitoare.

Pericolul nu a trecut, astfel este necesară atenție maximă atât din partea oficialilor țării, cât și din partea cetățenilor. Toate regulile vor fi relaxate treptat și doar în anumite condiții, a anunțat președintele Klaus Iohannis, într-o conferință de presă.

”În realitate, experții ne spun că nici nu știm când vom reveni la o viața normală. Vor ramâne foarte multe restricții în vigoare. Nu vom putea să ne întâlnim în grupuri mai mari de trei. Nu vom putea să plecăm din localitate fără un motiv foarte serios. Nu vom putea merge la restaurante și mall-uri. Măsurile pe care le vom lua, de reducere a restricțiilor, vor fi graduale, nu se întâmplă totul dintr-o dată. În 15 mai va fi ceva, de la 1 iunie, dacă totul merge bine, încă ceva. Întotdeauna vom fi cu ochii pe statistică. Dacă după o măsură crește numărul de bolnavi, măsura se ia înapoi, nu avem ce face. Trebuie să fim foarte atenți. E nevoie de atenție, de echilibru, de o abordare responsabilă”, a declarat Klaus Iohannis.

Marile festivaluri probabil nu vor avea loc în acest an, a mai anunțat președintele, iar competițiile sportive vor fi reluate, cel mai probabil, fără spectatori. De asemenea, alegerile electorale se vor desfășura doar în momentul în care nu va mai exista vreun pericol.

Klaus Iohannis a prezentat și un grafic, pentru a face comparație între numărul de infecții din România și celelalte state. Astfel, conform datelor statistice, 5.000 de spanioli, dintr-un milion, sunt pozitivi la noul coronavirus, în timp ce, în România, raportul este de 600 de infectați la un milion de locuitori.

Klaus Iohannis cere Ministerului Educației măsuri de sprijin pentru elevii care nu au acces la internet

Întrebat de jurnaliștii prezenți la Palatul Cotroceni dacă este respectat dreptul la educație pentru toți copiii, câtă vreme mulți nu au acces la internet, președintele Klaus Iohannis a declarat că Ministerul Educației trebuie să vină cu soluții pentru acești elevi, probabil cu achiziție de tablete.

„Este o problemă importantă pe care am discutat-o în toate întâlnirile care le-am şi care au avut ca temă şcoala. Foarte mulţi copii, din fericire, au acces online, mulţi copii, însă, nu au. Pentru ei Ministerul va veni cu soluţii, posibil cu achiziţie de tablete care vor fi puse la dispoziţie”, a spus șeful statului.

Pentru încheierea mediilor, acolo unde copiii nu au notă în catalog, Klaus Iohannis a precizat că elevii „poate vor fi invitaţi la școală, cu măsuri de distanţare socială, poate vor da o lucrare de control sau vor da un răspuns la o temă şi în acest fel vor putea fi încheiate situaţiile lor”, referindu-se la cei care nu au acces la internet.

Ne poți asculta și aici: