La Cluj-Napoca, restaurantele se vor redeschide. Manager de local: „E o perioadă care ne derutează și pe noi și pe clienții noștri”

Cele mai recente măsuri adoptate le dau bătăi de cap managerilor de restaurante și cafenele. 

În Cluj-Napoca, unde numărul de cazuri de Covid-19 a depășit 1,5 la mia de locuitori, aceste unități nu mai pot primi clienți de la începutul acestei săptămâni, în urma unei decizii a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Autoritățile centrale au decis, însă, modificarea regulilor, astfel că restaurantele vor putea funcționa în localitățile cu mai puțin de 3 îmbolnăviri la mia de locuitori, cum e și cazul Clujului.

Noile măsuri îi derutează pe managerii restaurantelor și cafenelelor. În plus, și clienții sunt reticenți având în vedere contextul epidemiologic.

„E destul de dificil în perioada asta când azi ai voie să faci o chestie, iar mâine nu mai ai voie să faci același lucru. Toată perioada asta e destul de derutantă atât pentru noi, cât și pentru clientela noastră. La cum observ eu, clienții noștri, văzând felul în care se întâmplă lucrurile, cred că și dacă deschidem pe interior nu va fi mare diferență, pentru că efectiv consumatorul nu prea mai vrea să iasă în oraș, iar cei care ies o fac în număr atât de mic, încât nu se pot împărți la toți jucătorii de pe piață”, spune Lorand Toth, administratorul unui local din centrul Clujului.

Măsura luată la Cluj ar fi putut fi benefică chiar pentru industria HoReCa

Specialiștii din domeniul sănătății spun că restricționarea, din nou, a activității restaurantelor este binevenită, având în vedere că în ultima săptămână numărul cazurilor de Covid-19 crește constant la Cluj, și se poate dovedi benefică inclusiv pentru aceste unități.

„Dacă autoritățile locale din Cluj iau acuma măsurile pentru 10 zile, vor sta mai puțin închise decât ar sta când se va ajunge la 3 rata de infectare. Dacă se închid din timp, întoarcerea curbei în jos va avea loc mai devreme și pentru cei din HoReCa ideea e sa stea cât mai puțin închiși. Ori, credeți-mă, vor fi mai puțin timp închise dacă autoritățile iau măsurile la timp”, susține Răzvan Cherecheș, profesor la Departamentul de Sănătate publică al Universității Babeș-Bolyai.

Secretarul de Stat in Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a anunțat că în cazul restaurantelor din localități unde incidența cazurilor este sub 3 la mia de locuitori, acestea pot funcționa la capacitate redusă.

„Acolo unde incidența este sub sau egală cu 1,5 la mie, restaurantele și cafenelele vor funcționa la interior la capacitatea de 50%. Atunci când incidența depășește 1,5 și este până la 3 la mie, vor funcționa la o capacitate de 30%, iar programul va fi redus până la ora 23.00. Când incidența depășește 34 la mie, activitatea va fi sistată”, a anunțat Raed Arafat.

 

Ovidiu Cornea

 

Sursa foto: pixabay.com

 

Ne poți asculta și aici: