La Cluj, școala a început cu fapte bune

Asociațiile din oraș au pregătit, la început de an școlar, fel și fel de proiecte care să vină în sprijinul elevilor aflați în dificultate.

Astfel, prin implicarea unor oameni cu suflet mare, cei 47 de copii de la centrul EveryChild din Cluj-Napoca, care din cauza condițiilor precare în care trăiesc sunt pe punctul de a renunța la școală, au primit ghiozdane complet echipate.

În demersul de a-i ajuta pe acești copii s-au implicat și liceenii de la „Ghibu”, care au donat 1.500 de lei, echivalentul a cinci ghiozdane complet echipate.

De la Ghibstock, unde am strâns fonduri pentru mai mulți copii în prag de abandon școlar, ne-au rămas bănuți și ne-am gândit că cel mai bine ar fi să îi donăm pentru a cumpăra ghiozdane pentru alții copii care au nevoie să fie încurajați în a-și continua studiile. Astfel am hotărât să ne implicăm în această cauză”, a explicat Alexandra Giurgiu, reprezentantul asociației create de foștii și actualii elevi ai Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”.

Astfel de initiative sunt, de fapt, și mici lecții pentru elevii care aleg să se implice în astfel de proiecte comunitare.

Elevii care se implică învață foarte multe. Învață să fie atenți la oamenii din jurul lor, să nu îi judece, să învețe să nu se pună pe ei pe primul loc, învață că fiecare merită o șansă. Copiii de la fostul meu liceu își dau seama că merită să lucreze și să se implice pentru astfel de cauze. Le dovedește că ei, ca și copii, pot să schimbe un pic din lumea asta și să facă lucruri pe care adulții poate nu le fac, fiind ocupați cu locul de muncă sau cu problemele de zi cu zi”, a mai spus  Alexandra Giurgiu.

Fiecare copil are dreptul la educație!

EveryChild este primul centru comunitar deschis la Cluj-Napoca, în urmă cu 18 ani. Centrul aparține Fundației Române pentru Copii, Comunitate și Familie. Rezidenții sunt copii vulnerabili, care provin din familii dezorganizate sau cu venituri reduse care, din cauza condițiilor grele în care trăiesc, sunt pe punctul de a renunța la școală. Centrul le oferă o masă caldă, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, rechizite și altele.

De asemenea, copiii beneficiază de meditații la limba şi literatura română şi matematică, dar și asistența psihopedagogică de care au nevoie pentru a depăși greutățile de acasă și de a descoperi că educația le poate oferi șansa de a scăpa de sărăcie și de a-și împlini potențialul.

Cei 47 de rezidenți de la centru au vârste cuprinse între 6 şi 14 ani.

 

Ioana Pîrlea

 

 

Ne poți asculta și aici: