Lecții pentru corporatiști. Share food corner, una dintre soluțiile anti-risipă

În Cluj-Napoca, nu doar în instituțiile de învățământ se desfășoară ateliere anti-risipă alimentară, ci și în companii.

În ajutor vin echipele Food Waste Combat, care le prezintă angajaților interesați o versiune mai avansată a cursurilor din școli.  Oamenii învață ce să facă să nu mai arunce la gunoi preparatele pe care le cumpără sau le gătesc, dar află și idei de rețete inedite pe care le pot aplica.

 „Le dăm niște sfaturi practice și imediat aplicabile despre cum să combată risipa. Îi învățăm despre așezarea alimentelor în frigider, despre folosirea congelatorului și testăm niște gustări cu ei acolo. De cele mai multe ori ei sunt fericiți că primesc și sfaturi de rețete creative, acestea sunt cele mai cerute. Atunci când avem mai mult de o oră la dispoziție facem smoothie-uri sau pesto cu angajații de acolo”, a declarat pentru EBS Radio Camelia Gui, coordonatorul proiectului.

 Angajații sunt sfătuiți să își amenajeze în birou un colț special, în care să așeze preparatele culinare sau alimentele pe care vor să le împartă.

 „Venim și cu recomamdarea de a face un share food corner, un colț unde veți pune acea mâncare pe care ați comandat-o în surplus sau poate vreți să testați pe colegii voștri un desert sau ceva ce ați gătit. Se întâmplă des ca în aceste colțuri să pună lumea pâine, supă pe care au primit-o la meniul zilei și nu vor să o mănănce. Până acum au fost doar reacții bune față de acest concept. Avem de multe ori porții în plus, hai să le dăm celorlalți în loc să le lăsăm să se strice”, a mai  precizat Camelia Gui.

 În acest weekend, la Cluj a fost lansat un ghid anti-risipă cu sfaturi pe care oamenii le pot aplica în gospodării, la birou ori când merg la cumpărături, astfel încât să contribuie la reducerea cantității uriașe de alimente care ajunge în prezent la gunoi.

În fiecare zi, în țara noastră sunt aruncate 6.000 de tone de alimente.

 

Ioana Pîrlea

 

Sursa foto: pixabay.com

 

Ne poți asculta și aici: