Locație nouă pentru „heliportul” din centrul Clujului

Variantă nouă pentru amenajarea unei platforme pentru aterizarea elicopterelor SMURD la Cluj.

Autoritățile analizează posibilitatea realizării unui helipunct pe acoperișul unei clădiri private din centrul orașului, după ce prima variantă, clădirea parcării din Piața Lucian Blaga, s-a dovedit nepotrivită.

„Din ceea ce știu de la Primărie, este în faza de avizare o investiție privată în zona Moților, unde este prevăzut inclusiv un helipunct. Se intenționa amenajarea unui astfel de punct pe parcarea primăriei, însă ca urmare a expertizelor tehnice s-a constatat că nu îndeplinește niște condiții de rezistență”, a declarat la EBS Radio prefectul Mircea Abrudean.

Zeci de pacienți sunt transportați lunar cu elicopterul gestionat de Spitalul Județean de Urgență Cluj, care staționează însă la Jibou.

Cei mai mulți bolnavi trebuie preluați de la aeroport, ceea ce prelungește mult timpul în care pacientul ajunge efectiv la spital. Astfel, este vital ca platforma pe care va ateriza elicopterul să fie amplasată într-o zonă centrală.

„Asta înseamnă medicina de urgență – să salvezi o viață contra cronometru. Nu am făcut nimic dacă aloc o resursă cum e un elicopter foarte repede la caz, după care vin, stau la aeroport nu am o platformă de aterizare în apropierea spitalului sau chiar pe spital și sunt nevoit să mai pierd 20, poate chiar 30 de minute de la aeroport către Unitatea de Primiri Urgențe. Sunt cazuri în care zborul în sine durează 15-20 de minute și transportul terestru de la aeroport la UPU durează tot atât”, a precizat și Raluca Tat, șeful UPU-SMURD Cluj.

Specialiștii susțin că viitoarea platformă trebuie amenajată în așa fel încât să permită aterizarea elicopterelor SMURD inclusiv noaptea.

 

Ovidiu Cornea