Locuri noi în creșele și grădinițele din Cluj-Napoca, anul acesta

Creșa cu 90 de locuri de pe strada Grigore Alexandrescu din Cluj-Napoca urmează să fie finalizată până în septembrie. Și proiectul modernizării și extinderii grădiniței Parfum de Tei, finanțată cu bani europeni, urmează să fie finalizată în 2020.

De asemenea, în cursul anului, vor începe lucrările și la extinderea creșei de pe strada Meziad, unde vor fi disponibile alte 90 de locuri din 2021. Sunt demersurile prin care autoritățile locale încearcă să atenueze problema numărului insuficient de locuri în creșele publice. Peste 1.600 de cereri sunt depuse anual de către părinți, în condițiile în care sunt disponibile mai puțin de 1.000 de locuri, potrivit autorităților.

Chiar dacă la înscriere sunt mulți sub listă, până în septembrie octombrie ajung în creșă, pentru că foarte mulți pleacă, ori la grădiniță, ori în alt sistem, dar și anul trecut în 2019, prin septembrie, mai mult de 2 treimi din solicitanți au ajuns în sistemul de creșe. Încercăm să corelăm în fiecare an perioada de înscriere cu anul școlar și să știm exact câți copii pleacă la grădiniță, a precizat pentru EBS Radio, viceprimarul Olah Emese. În privința Regulamentului de acordare a punctajului pentru repartizarea locurilor în creșe, aceasta a adăugat că va fi acordat un punctaj suplimentar pentru copiii cu dizabilități.

În cele peste 20 de creșe publice din Cluj-Napoca există aproximativ 1.200 de locuri. Doar o parte dintre acestea se eliberează, gradual, în cursul anului.

Realizarea de noi unități reprezintă principala soluție pentru rezolvarea problemei creșelor la Cluj, susțin autoritățile. Astfel, se află în fază avansată studiile de fezabilitate pentru două noi creșe cu câte un număr minim de 60 de locuri în zona parcului Feroviarilor și pe strada Traian Vuia, din cartierul Someșeni. Demersul inițiat vara trecută, de subvenționare a părinților ai căror copii nu au obținut loc în creșe cu sume pentru plata unei bone așteaptă încă un aviz al Curții de Conturi.

În același timp, mai multe grădinițe din Cluj-Napoca vor fi modernizate sau mutate în sedii noi, anul acesta. Astfel, până în toamnă, urmează să fie finalizate lucrările de extindere la grădinița  Căsuța Poveștilor, de pe strada București, acestea benficiind de o finanțare europeană de peste 3,7 milioane de lei. De asemenea, spațiile grădiniței Parfum de Tei de pe strada Decebal vor fi extinse. Autoritățile locale vor investi 13 milioane de lei pentru modernizarea unui imobil de pe strada Gării, unde va fi relocată grădinița care a funcționat până anul trecut pe strada Horea:

“Căsuța Poveștilor” are termen de finalizare (în acest an. N.red.) și eu sper că și pe strada Gării vom termina lucrările. Din partea Inspectoratului Școlar am avut multe sesizări în ceea ce privește locurile în grădinițe. Se aglomerează tot mai mult. Din păcate, multe imobile care au fost retrocedate trebuie eliberate, devine o problemă stringentă și acută și cea a locurilor în grădinițe”, a spus Olah Emese.

În acest an, urmează să înceapă și lucrările de modernizare a grădiniței Floare de Iris, de pe strada Războieni. Proiectul are o valoare de aproape 9 milioane de lei, din care cea mai mare parte sunt bani europeni.

 

Ovidiu Cornea