Lucrări de amploare la Aeroportul din Cluj. David Ciceo: „Pista va putea să fie folosită la parametri maximi”

Noua cale de rulare de la aeroportul clujean va elimina restricțiile de deplasare ale aeronavelor și va reduce costurile aerogării.

Noua cale de rulare va avea o lungime de aproape 2 kilometri și va permite deplasarea în siguranță a aeronavelor după aterizare, respectiv înainte de decolare.

Facilitatea va înlocui vechea cale de rulare care data din anii ‘60, necesita costuri mari de exploatare și care a afectat activitatea aeroportului la orele de vârf.

„În 2019, la prânz și seara, au fost perioade când au fost întârzieri datorate limitării numărului de frecvențe, inconveniente majore pentru pasageri și companiile aeriene. După ce aterizează trebuie eliberată cât mai repede pista, ca să poată decola sau ateriza alte aeronave și această cale de rulare oferă avionului posibilitatea să degajeze rapid sau să meargă spre decolare, astfel încât aeroportul și pista să poată fi folosite la parametri maximi”, a declarat la EBS Radio David Ciceo, directorul Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca.

Lucrările au început deja și vor fi gata în aproximativ 9 luni. Investiția ajunge la peste 72 de milioane de lei, cu TVA inclus, dintre care aproape 30 de milioane de lei sunt bani europeni.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: