Ludovic Orban: Hotelurile se vor redeschide după 15 mai. Nu și restaurantele, cafenelele și barurile

Guvernul României a început să ia măsuri de prevenire a răspândirii noului coronavirus încă de la izbucnirea epidemiei din China, iar multe decizii au fost luate de Executivul de la București înaintea altor țări, a declarat, luni seară, premierul Ludovic Orban.

Cu toate acestea, prim-ministrul a recunoscut că țara noastră nu a fost pregătită pentru o astfel de provocare.

„România nu a fost pregătită pentru a se confrunta cu acest pericol. Nu am avut stocuri strategice. Structurile de sănătate publică, DSP-uri, spitale, nu au fost pregătite să facă față unei astfel de provocări. Am avut nevoie de o evoluție permanentă în toate domeniile. Am avut o abordare preventivă. Guvernul a luat măsuri înainte ca alte țări să ia astfel de măsuri, înainte să existe avertismente care să forțele guvernul sa ia astfel de măsuri”, a spus Ludovic Orban.

Premierul a precizat că primul caz diagnosticat în România a fost în 26 februarie și a comparat evoluția cu cea din Spania, care în aceeași dată avea trei cazuri de persoane infectate.

„Astăzi în Spania sunt 247.000 cetățeni diagnosticați pozitiv, în România sunt 13.000, o diferență uriașă, care arată că măsurile severe au produs efecte și mai ales comportamentul cetățenilor a determinat o reducere a răspândirii virusului. În timp ce în România sunt peste 800 de decese, în Spania numărul acestora a depășit 25.000. În România sunt 4,1 decese la suta de mii de locuitori”, a menționat Ludovic Orban.

Ludovic Orban susține că în acest moment, în țară sunt 60 de centre de testare, iar capacitatea este de 11.000 de teste zilnic. Potrivit premierului, sunt în curs de acreditare 17 noi centre, iar obiectivul este creșterea capacității de testare la 15.000 pe zi.

Prim-ministrul a mai spus că hotelurile se vor redeschide după data de 15 mai. În schimb, restaurantele, cafenelele și barurile nu își vor relua pentru moment activitatea. De asemenea, Ludovic Orban a declarat că, în economie, lucrurile stau mai bine decât se aşteptau autorităţile, iar scăderea încasărilor la buget nu este atât de mare pe cât se estima.

Una dintre deciziile pe care Guvernul le are în vedere pentru repornirea economiei prevede înființarea unui fond de investiții. Alte măsuri vizează garantarea creditelor pentru companiile mari sau sprijinirea firmelor să se relocheze în România.

Ludovic Orban a mai anunțat că aproape 40.000 de persoane fizice și juridice au beneficiat de măsura suspendării plății ratelor, iar 570.000 de angajați au primit șomaj tehnic.