Ludovic Orban: „Vom lua măsurile necesare pentru a susține toate domeniile economice care sunt afectate de epidemie”

Primul-ministru Ludovic Orban a susținut o conferință de presă online și a vorbit despre noi măsuri care vor fi luate pentru a preveni răspândirea infecțiilor cu Covid – 19.

Premierul a vorbit despre ce fac autoritățile și ce pot face oamenii pentru a preveni răspândirea virusului, dar și despre faptul că în cel mai scurt timp se vor lua măsuri care să sprijine economia în această perioadă.

„Faptul că în România răspândirea virusului s-a realizat mult mai încet, iar numărul de cazuri diagnosticate este încă relativ mic, din informațiile pe care le am, este vorba de 139 de cetățeni români care sunt diagnosticați cu acest virus, este cea mai bună dovadă că toate măsurile pe care le-am luat au fost măsuri eficiente și care, chiar dacă au părut severe la momentul la care le-am luat și au fost criticate de multe ori, au produs rezultate cât se poate de bune”, a spus premierul.

Acum, când Guvernul și-a recăpătat toate atribuțiile, va exista posibilitatea emiterii de acte normative cu valoare de lege, ordonanțe de urgență și alte categorii de acte normative.

„În Comitetul pentru Situații de Urgență au fost luate măsuri care sunt extrem de importante. După cum ați fost informați, din toate țările în care există un număr de peste 500 de cazuri se va institui obligația intrării în izolare la domiciliu a cetățenilor care vin din aceste state. De asemenea, pentru toți cei care vin din zone în care este instituită carantina se va lua în mod obligatoriu, odată cu intrarea în țară, măsura de intrare în carantină pentru toți cetățenii care vin din astfel de zone. De asemenea, am luat măsuri pentru a îmbunătăți capacitatea de acțiune a diferitelor instituții ale statului care sunt implicate în acest efort de reducere a posibilității de răspândire a virusului. Sigur că, deși numărul de cazuri comparat cu alte țări arată faptul că am luat măsuri care au avut efecte favorabile, începând de acum, limitarea răspândirii virusului va depinde în mare parte de un comportament responsabil al fiecăruia dintre cetățenii români”, a spus primul-ministru.

Primul-ministru a cerut din nou românilor să respecte toate recomandările formulate de specialiști – de medicii epidemiologi, de reprezentanții Ministerului Sănătății – care sunt transmise prin intermediul unor informări și anunțuri de utilitate publică.

„Este foarte important, pentru reducerea riscului de contaminare a altor cetățeni, ca orice cetățean român să respecte măsurile care se iau: măsura carantinei, măsura izolării la domiciliu. De asemenea, chiar dacă viața trebuie să se desfășoare normal în continuare, căutați să respectați recomandările formulate – care sunt foarte importante pentru dumneavoastră – privind evitarea infectării cu Covid-19 sau, pentru a elimina riscul de a-i infecta pe alții, în cazul în care sunteți purtător al virusului, măsuri care țin de menținerea unei relații sociale care să-i protejeze pe ceilalți: respectarea unei distanțe, evitarea unui salut foarte apropiat, strângerea de mână sau îmbrățișarea. Știm foarte clar că suntem un popor care este foarte cald, foarte afectuos și suntem obișnuiți cu efuziuni afective atunci când ne întâlnim prieteni, rude. Va trebui să ne manifestăm afecțiunea, prietenia de la distanță. Va trebui să respectăm toate celelalte indicații care sunt stabilite și transmise pe toate canalele de comunicare, astfel încât să existe un risc cât mai mic de contaminare”, a spus Ludovic Orban.

Premierul a vorbit și despre situația economică.

„Din păcate, această epidemie are un efect negativ asupra multor domenii economice. În cursul săptămânii trecute, la inițiativa președintelui, am constituit un grup de lucru care să analizeze impactul economic al epidemiei și care să pregătească o serie de măsuri necesare pentru a susține toate domeniile economice care sunt afectate de epidemie. Este clar că în domeniul transportului, atât rutier, cât și de marfă, în domeniul industriei ospitalității – hoteluri, restaurante, cafenele – în domeniul publicității, al organizării de evenimente, ca și în alte domenii, impactul epidemiei este foarte mare și guvernul este pregătit, în cursul săptămânii viitoare, printr-o consultare amplă a partenerilor sociali, atât a patronatelor, cât și a sindicatelor, să adopte măsuri rapide pentru susținerea companiilor din domeniile afectate și pentru susținerea angajaților care lucrează la aceste companii și care riscă să aibă de suferit de pe urma reducerii drastice a activității. De asemenea, vom face în continuare analize, studii de impact, vom urmări cu mare atenție evoluțiile pe fiecare domeniu, astfel încât să adoptăm, oricând este necesar, măsuri care să poată să vină în sprijinul acestei zone care este afectată de economie. Economia trebuie să funcționeze, economia este fundamentală, ea trebuie să meargă în condițiile în care sunt date cât mai aproape de normal”, a mai spus premierul României.

 

Sursa foto: Guvernul României

Ne poți asculta și aici: