„Lumina din întuneric”. Concert caritabil în memoria Doinei Cornea, cu Alexandru Tomescu și al său Stradivarius

Celebrul violonist Alexandru Tomescu și ansamblul „Flauto Dolce” susțin la Cluj un concert caritabil pentru înființarea fundației „Doina Cornea”.

 

Evenimentul urmărește să strângă fondurile necesare pentru înființarea fundației, care să le amintească viitoarelor generații despre importanța și costul unor valori precum curajul de a spune adevărul și libertatea de conștiință.

Invitatul special al serii va fi Alexandru Tomescu, violonistul care a demonstrat că poate „îmblânzi” orice formă de muzică.

După o carieră încununată de succes în Europa și în întreaga lume, în care a umplut săli precum Théâtre des Champs Elysées din Paris, Carnegie Hall din New York sau Metropolitan Arts Centre din Tokio, Alexandru Tomescu s-a implicat, în România, în organizarea unor turnee naționale prin care muzica clasică a ajuns mai aproape de oameni. În 2007, Alexandru Tomescu a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, un instrument de excepție care de atunci îi este alături în fiecare concert.
Va urca pe scenă și ansamblul „Flauto Dolce”, care a luat naștere la Cluj-Napoca în anul 2000 și este alcătuit din Zoltan Majo, Maria Szabo, Noemi Miklos și Mihaela Maxim, toți cu o bogată experiență artistică. Repertoriul lor este format din muzică veche și tradițională din Europa Occidentală.

Artiștii își propun în egală măsură redescoperirea muzicii vechi din spațiul românesc și interpretarea unor compoziții contemporane, spun organizatorii evenimentului.

Campania de înființare a fundației „Doina Cornea” este condusă de fiul ei, Leontin Iuhas. Pentru a sprijini strângerea de fonduri, Leontin Iuhas a scos la licitație mai multe obiecte personale și obiecte de artă care i-au aparținut sau au fost create de Doina Cornea.

Ceasul ei de mână, biroul de lucru sau una dintre păpușile folosite pentru a trimite mesaje secrete în străinătate, sub „nasul” Securității comuniste, sunt printre obiectele din colecție. Acestea vor fi prezentate în cadrul concertului din 7 martie, iar ulterior vor fi vândute în cadrul unei licitații caritabile organizate în 24 martie, la București.

„De ce o fundaţie Doina Cornea? E o întrebare pe care mi-am pus-o înainte să încep demersurile pentru înființarea fundației. E o întrebare pe care mi-o pun în mod deosebit acum, după ce am pornit la drum. Răspunsul mi-a venit, în mod firesc, ca rezultat al greutăților întâmpinate cu ocazia fiecărei acțiuni pe care încerc să o întreprind. Mi-am dat seama cât de greu este să lucrezi singur şi cât de mult contează să conveargă mai multe forţe în aceeaşi direcție”, a spus Leontin Iuhas.

Astfel, obiectivele sunt emiterea un timbru Doina Cornea la organizarea unei expoziții itinerante cu picturile şi desenele dizidentei anticomuniste, publicarea unor scrieri şi documente, dar și realizarea şi exploatarea unei case memoriale

„Societății românești de azi îi lipsesc multe, dar nimic nu-i lipsește mai mult decât modelele umane – acele personalități exemplare care prin opera și viața lor merită a fi amintite, omagiate și imitate, și după ce nu mai sunt printre noi. Doamna Doina Cornea (iată un nume care nu poate fi folosit nici după moarte fără atributul de politețe) ne-a ținut tuturor locul și a reprezentat poporul român în fața restului Europei ani la rând – un model și o remușcare că nu aveam curajul să-i urmăm exemplul. Acest exemplu trebuie să rămână viu în continuare, pentru ca și următoarele generații să-i poată învăța dăruirea și îndrăzneala. De aceea, nu e nimic mai necesar și mai firesc decât un muzeu Doina Cornea în casa ei de la Cluj, acea casă care rezistă în fața istoriei, nu numai în realitate, ci și în fotografiile de urmărire din dosarul ei de securitate”, a declarat scriitoarea Ana Blandiana, la rândul ei un simbol al rezistenței anticomuniste și una din fondatoarele fundației „Doina Cornea”.

„Doamna Doina Cornea a fost un reper strălucitor de conștiință în întunericul spiritual al comunismului românesc și un model pe care ne dorim ca tinerele generații să îl urmeze. Este motivul pentru care am contribuit la înființarea acestei fundații, inclusiv prin organizarea acestui eveniment dedicat tuturor celor care, așa cum spunea doamna Doina Cornea, ‘nu au încetat să mai gândească’”, a spus și Eugen Iordăchescu, partener senior al Societății Civile de Avocați „Iordăchescu & Asociații”, unul dintre principalii susținători ai campaniei de înființare a fundației Doina Cornea.

Concertul va avea loc în sala Auditorium Maximum, sâmbătă, 7 martie, de la ora 19.00. Prețul unui bilet este de 50 de lei, iar toți cei care vor accepta invitația vor primi o diplomă în serie limitată, care le va atesta calitatea de contributori la înființarea Fundației „Doina Cornea”.

Câștigă o invitație de două persoane la concert

EBS Radio v-a pregătit și un concurs, prin intermediul căruia veți putea câștiga o invitație pentru două persoane.

Tot ce trebuie să faceți este să răspundeți printr-un comment la întrebarea de pe pagina noastră de Facebook: „Pe ce vioară va cânta Alexandru Tomescu?”

Concursul se desfășoară în perioada 2 – 5 martie 2020. În fiecare zi vor fi oferite câte 4 invitații de doua persoane. Câștigătorii vor fi extrași la sfarșitul fiecărei zile de concurs și vor fi anunțati în ziua următoare în cadrul matinalului WakeUp Cluj, înainte de ora 9.00.

Ne poți asculta și aici: