Una dintre cele mai cunoscute sărbători din Ardeal, Luminția, are loc în condiții speciale în acest an la Cluj.
În localitățile în care rata de infectare cu noul coronavirus a trecut de 3 cazuri la mia de locuitori, cum este și Cluj-Napoca, toți vizitatorii trebuie să poarte masca de protecție.
Adminstratorii cimitirelor nu îi vor lăsa să intre pe cei cu simptome vizibile de boală și pot limita numărul persoanelor care au acces în incintă.
Mai mult, Biserica Catolică a făcut recomandări speciale cu această ocazie, iar o asociație din Cluj a venit în sprijinul celor care nu se pot deplasa la cimitir.
Pentru catolici, Ziua Morților, 1 noiembrie, este o sărbătoare foarte importantă, astfel că aceștia sunt sfătuiți să își ia anumite măsuri și să încerce să evite aglomerația.
„Înainte, biserica îndemna credincioșii ca Ia 1 noiembrie seara și în ziua de 2 noiembrie să viziteze cimitirele, să aprindă lumânări și să se roage. Dar acum, prin dorința Vaticanului va fi extinsă până la sfârșitul lunii. În acest interval de timp, credincioșii pot să aleagă liber zilele în care vor merge la cimitir, tocmai pentru a evita ca multe persoane să se afle în același timp în același loc. Ca întotdeauna, și acum biserica spune credincioșilor să asculte de autoritățile locale și să fie atenți la regulile care sunt în vigoare”, a spus la EBS Radio preotul Stelian Vereș, în prezent consilier al Arhiepiscopiei de Alba-Iulia, de care aparțin și bisericile romano-catolice din Cluj.
O asociație din Cluj a venit în sprijinul celor care nu pot merge la cimitir, din cauza restricțiilor impuse de pandemiai de Covid-19. Astfel, voluntarii asociației vor curăța morminte și vor aprinde lumânări în locul celor care nu pot veni din diverse motive.
„Cei care nu pot să vină în țară, cei care sunt în carantină sau în condiții speciale de risc, poate și-ar dori să fie aproape de cei dragi, pe care în mod uzual îi vizitează cu siguranță în data de 1 noiembrie în cimitir. Am avut și feedback, dar nu atât de mult cum ne așteptam. Sunt destul de puțini cei care au îndrăznit, cumva, și ne-au spus că nu au crezut că acest lucru se întâmplă într-adevăr. Am avut feedback mai mult în partea de voluntariat și putem să acoperim solicitările pe care le putem primi în aceste zile”, a spus președintele asociației, Daniela Maier, co-fondatorul Scenei Urbane.
Pe de altă parte, asociația a pregătit și în acest an, un spectacol de muzică și balet, înregistrat anterior, fără public și care va fi difuzat în 1 noiembrie, de la 18.05, pe pagina de facebook a asociației, și în format AUDIO în patru cimitire din oraș: Cimitirul Central, Cimitirul Crișan, Cimitirul Mănăştur, Cimitirul Lombului. Proiectul este susținut de Primăria clujeană și Consiliul Local, în cadrul finanțărilor nerambrusabile acordate ONG-urilor din oraș.
Potrivit reglementărilor, în cimitire trebuie organizate, în limita posibilităților, circuite separate de deplasare a vizitatorilor.
Ovidiu Cornea
Sursa foto: Wikipedia