Mai multe țări europene relaxează de luni o parte din restricții

După o perioadă dificilă pentru majoritatea țărilor europene, acestea pun în aplicare măsuri de relaxare a restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus.

(Foto: Mircea Iancu / Pixabay)

Ridicarea restricțiilor se face gradual și menține măsuri de bază cum ar fi obligativității purtării măștii de protecție în public şi respectarea măsurilor de distanțare între persoane.

Potrivit Mediafax, în Italia vor fi permise vizitele la rude, se redeschid magazine mici sau fabricile, precum și  restaurantele pentru livrări la domiciliu. De luni, 4 mai, oamenii vor avea voie să circule între localitățile din aceeași regiune, în scop profesional, medical sau pentru vizitarea familiei. Pe 11 mai ar urma să se redeschidă supermarket-urile, magazinele de îmbrăcăminte şi încălţăminte, iar de pe 1 iunie saloanele de înfrumuseţare, restaurantele şi barurile.

În Spania, copii şi adulţi pot ieşi deja din casă pentru plimbări scurte. De luni se pot redeschide şi diverse afaceri mici. Măştile devin obligatorii în transportul public.

În Ungaria, restaurantele, hotelurile şi cafenelele își pot redeschide de luni, 4 mai, grădinile şi terasele. Pot fi deschise ştrandurile şi muzeele în aer liber. În Budapesta, cea mai afectată de epidemia de coronavirus vor fi menţinute restricţiile de circulaţie. De asemenea, persoanelor în vârstă li se cere să rămâne deocamdată la domiciliu şi să îl părăsească doar pentru treburi urgențe.

În Grecia se deschid luni magazinele mici și saloanele de înfrumuseţare, iar din 11 mai ar urma să îşi reia activitatea magazinele mari, cu excepţia mall-urilor care îşi pot relua activitatea la 1 iunie. Tot atunci se pot reîntoarce treptat la şcoală şi elevii.

În Belgia, se poate merge de luni la medic şi pentru probleme care nu sunt considerate urgente. Se redeschid magazinele de articole textile şi se va putea face sport în aer liber în grupuri de trei persoane. Masca este obligatorii pentru toţi cei care au peste 12 ani.

În Germania, copiii pot reveni de azi la școală în unele landuri. Devine obligatorie purtarea măştii de protecţie.

Croaţia începe a doua fază a relaxării carantinei. Sistemul sanitar public şi privat îşi poate relua activitatea normală, cu unele excepţii. Saloanele de înrumuseţare şi frizeriile se pot redeschide şi ele, iar de lunea viitoare, se vor redeschide mall-urile, grădiniţele şi şcolile, iar oamenii se pot aduna în grupuri mai mari de 10 persoane, cu respectarea măsurilor de distanţare socială.

(Mediafax)