Marcel Vela, ministrul de Interne: Toate persoanele care sosesc din țările unde sunt confirmate 500 de cazuri de Covid-19, vor fi izolate

Ministerul de Interne se pregătește pentru instituirea, începând de luni, a stării de urgență în România pentru a preveni răspândirea Codvid-19.

Până în momentul în care Parlamentul va aproba hotarârea, ministrul de interne a anunțat astăzi câteva noi măsuri luate în Comitetul național pentru situații de urgență.

„Situația este sub control pentru că am luat măsuri din timp”, a declarat ministrul de Interne, Marcel Vela, care a făcut apel la populație să nu intre în panică și să se informeze corect, doar din surse oficiale.

Marcel Vela a arătat ce înseamnă contact apropiat al unui caz confirmat:

– persoana care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient infectat cu Covd-19

– persoana care a avut contact fizic direct – o strângere de mâna neurmată imediat de igienizarea mâinilor, cu cineva infectat cu Covid-19

– persoana care a avut contact față în față la sub doi metri și mai mult de 15 minute cu cineva infectat cu Covid-19.

– persoană din rândul personalului medico-sanitar sau altă prsoană care a intrat în contact cu o persoană infectată și fără a purta corect echipamentul de protecție.

Noi limitări impuse

 

Începând de astăzi, de la ora 21.00, vor fi izolate la domiciliu timp de 14 zile toate persoanele asimptomatice care sosesc în România din țările unde sunt confirmate cel puțin 500 de cazuri de Covid-19, fie pe cale aeriană, fie pe cale rutieră.

De asemenea, până la 31 martie se suspendă organizarea și desfășurarea târgurilor de autoturisme.

„Urmează zile complicate pentru cei din teren, medici, personal medical, politiști pompieri și jandarmi. Voi face tot ce îmi stă în putință ca să le asigurăm toate mijloacele de protecție necesară. Puteți sprijini demersurile noastre stând acasă. Avem capacitatea de a gestiona orice situație apărută”, a încheiat ministrul Vela.

Până duminică la ora 14.00, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, în România erau confirmate 123 de cazuri de infecție cu Covid-19.

 

Declarații de presă la sediul MAI

Declarații de presă la sediul MAI

Publicată de Ministerul Afacerilor Interne, Romania pe Duminică, 15 martie 2020

 

Sursa foto: MAI