Marea Britanie se retrage din UE. Parlamentul European a aprobat Acordul Brexit

Este oficial. Marea Britanie se va retrage din Uniunea Europeană vineri, la miezul nopții.

Parlamentul European a aprobat, miercuri seară, Acordul Brexit negociat cu Guvernul de la Londra. Uniunea Europeană mai trebuie să ratifice înțelegerea printr-o decizie cu majoritate calificată a Consiliului UE.

Va urma apoi o perioadă de tranziţie, până în 31 decembrie, în care Regatul Unit va continua să aplice reglementările comunitare. Marea Britanie este membră UE din ianuarie 1973.

Ce urmează după Brexit pentru românii din Marea Britanie și Uniunea Europeană

Cetățenii români care trăiesc în Marea Britanie pot aplica până în iunie 2021 pentru statutul de rezident, care le permite să rămână în Insulă după Brexit.

Procedura este valabilă, însă, doar pentru cei care locuiesc în Regatul Unit de cel puțin cinci ani, potrivit publicației Financial Times. Românii care nu sunt stabiliți de atâta timp în Marea Britanie pot aplica pentru statutul provizoriu de rezident. Acesta le permite să locuiască și să lucreze acolo pe o perioadă de până la cinci ani.

Pentru a fi eligibili, cetățenii români trebuie să ajungă în Regatul Unit până în 31 decembrie. De anul viitor, românii care vin în Marea Britanie ar putea avea nevoie de vize și permis de muncă, mai notează jurnaliștii de la Financial Times. În ceea ce privește mișcarea liberă, aceasta va fi posibilă în perioada de tranziție.

Peste 435.000 de români din Marea Britanie au aplicat pentru rezidență înainte de ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Românii sunt europenii cei mai numeroși din Londra, cu 163.000 de conaționali care locuiesc acolo. Alte două comunități numeroase de români sunt în Birmingham și în estul Angliei.

 

X
X
X