Marile festivaluri din Cluj, un câștig pentru economia locală

Marile festivaluri desfășurate în județul Cluj aduc, pe an ce trece, tot mai mulți turiști în această zonă. De câștigat are întreaga economie locală, pentru că fiecare participant devine un consumator al serviciilor, fie că vorbim despre industria hotelieră, restaurante sau obiective turistice.

După ce peste 230.000 de oameni s-au distrat la festivalul Electric Castle desfășurat în Bonțida, alți peste 350.000 sunt așteptați, în aceste zile, la Untold. Fiecare și-a pregătit un buget generos pentru festival, iar nu puțini sunt cei care vor să descopere și farmecul orașului.

„Vin din Italia și am niște așteptări foarte mari de la acest festival, pentru că aici vin cei mai buni DJ-i din lume, așa că mă aștept să mă distrez. Astăzi și duminică voi explora Clujul, iar după aceea merg și în altă parte a țării, voi vizita întreaga țară”, spune un tânăr sosit din Peninsulă pentru Untold.

„Este al treilea an când vin. Am fost foarte încântată anii trecuți și am zis că totuși e un festival care nu trebuie ratat”, a precizat o tânără, nelipsită de la ultimele ediții ale festivalului.

„Am venit pentru muzică, să mă distrez. Am venit cu trenul și o să stau în cămin. 600-700 de lei, cam atât aș vrea să cheltui în zilele acestea”, o completează o tânără din Craiova.

 Câștigul hotelierilor nu e de neglijat. În această perioadă, unitățile de cazare din Cluj-Napoca sunt pline.

 „Eu zic că sunt pline cam toate hotelurile, iar rezervările se fac cu multe luni înainte. Dar pe piață au apărut și multe apartamente în sistem Airbnb, ApartHoteluri, plus mulți private care închiriază apartamentele. În plus, de asta sunt pline terasele, restaurantele, se cumpără din magazine”, explică Sorin Rădoiu Leș, hotelier.

 Practic, întreaga economie din Cluj-Napoca este sprijinită de evenimentele culturale, muzicale sau sportive care se desfășoară în oraș, spune primarul Emil Boc.

„Dimensiunea turistică devine tot mai importantă, iar prosperitatea orașului vine și din astfel de evenimente. Sunt sume care au intrat în Cluj-Napoca și care s-au dus pe diverse componente: de la servicii, la impozite, taxe, cazări și așa mai departe, care până la urmă sunt bani care rămân aici. Și asta este cel mai important, că intră resurse financiare”, afirmă Emil Boc.

Un studiu realizat după edițiile din anul 2017 ale marilor festivaluri din Cluj a indicat că doar pentru cazare, participanții la Untold au plătit aproximativ 20 de milioane de lei, iar cei de la Electric Castle aproape 10 milioane. În același an, petrecăreții care s-au distrat la Untold au mai scos din buzunare aproape 60 de milioane de lei, iar cei de la Electric 30 de milioane de lei pentru alte chetuieli decât cele cu biletul sau cazarea. Iar cum numărul participanților crește de la o ediție la alta, și banii care rămân în comunitate sunt mai mulți cu fiecare an.

 

Ioana Pîrlea

Sursa foto: Facebook/Untold

 

Ne poți asculta și aici: