Marius Preda, artistul care va introduce, în premieră, țambalul într-o școală de muzică din America

Artistul român Marius Preda, invitat special în acest an la Balul Operei din Cluj, va deschide prima clasă de țambal din SUA.

Absolvent al Conservatorului din Haga, Olanda, muzicianul român este primul care a introdus țambalul în muzica de jazz.

Artistul și-a câștigat aprecierea unor nume mari ale jazzului mondial, precum Arturo Sandoval, câștigător a zece premii Grammy.

Impresionați de activitatea artistului, reprezentanții Berkely School of Music, din Boston, SUA, cea mai mare universitate privată de muzică contemporană din lume, i-au propus muzicianului român, ai cărui copii studiază, de altfel, acol, deschiderea unei clase de țambal.

„Poblema mai mare este la mine pentru că eu am foarte multe concerte acum. Trebuie să-mi promovez instrumentul și să cânt, nu pot să stau într-o clasă și să predau, nu am nici răbdare, dar cu baby steps am să deschid o clasă de țambal acolo, asta cu siguranță. Prima chestie pe care o am la Bostom, fac patru workshopuri cu stdenții, dar nu numai de țambal pentru că eu cânt la mai multe instrumente. Eu sunt multi instrumentist și am terminat la vibrafon și la pian jazz, cânt și la vioară, la acoredeon, dar intenția mea este să promovez țambalul, să-l scot în față cât mai mult”, spune Marius Preda

În cadrul Balul Operei din acest an, eveniment programat sâmbătă, Marius Preda va interpreta alături de Orchestra Operei Române compoziții pentru muzică de film, respectiv lucrări de jazz.

 

Ovidiu Cornea

Foto: Balul Operei

 

Ne poți asculta și aici: