Maryia Gabriel, la Cluj: Tinerii care inovează vor fi sprijiniți masiv de Comisia Europeană

Lupta împotriva cancerului, eficiența energetică, conceptul de smart city și mobilitatea se numără printre domeniile pentru care Comisia Europeană așteaptă proiecte de anvergură de la orașele din țările membre UE, dezvoltate în parteneriat.

10 miliarde de euro va fi bugetul pentru inovare al Comisiei Europene pentru exercițiul financiar viitor, 2021-2027, potrivit comisarului european pentru economie digitală și societate, Mariya Gabriel, prezent astăzi la Cluj.

Orașele europene precum Clujul trebuie să ofere soluții inovative la provocările contemporane cu care se confruntă, a spus comisarul european Mariya Gabriel. Acestea sunt reprezentate de schimbările climatice, digitalizare, demografie, dar și de trafic și de costul locuirii.

Un rol important în dezvoltarea soluțiilor la aceste probleme le va reveni IMM-urilor, spre care va fi direcționată o mare parte a celor 10 miliarde de euro care vor fi disponibili pentru inovare în exercițiul financiar viitor, la nivelul UE.

„70% din acest buget este destinat firmelor mici și mijlocii. Avem două scheme de finanțare: una susține parcursul de la idee la produs, cea de-a doua este una de accelerare, adică ai un produs dar ai nevoie să îl multiplici rapid, să creezi o piață nouă. Trebuie să investim în astfel de tehnologii. Știm că acest gen de investiții prezintă riscuri ridicate, de aceea am decis să intervenim și sper că toate IMM-urile din România și din regiune vor fi interesate să depună cereri de finanțare”, a spus Mariya Gabriel.

Creativitatea tinerilor trebuie pusă în valoare și la nivel local, astfel încât aceștia să își poată dezvolta o carieră și în propria țară, chiar dacă inteligența artificială va aduce noi provocări în economie și pe piața muncii:

„Trebuie să creăm condiții mai bune pentru ei, astfel încât să aleagă să rămână în țară, în regiune și să se dezvolte pentru a ne arăta ideile și inovațiile lor. De aceea, salut ideea unui hub de inovare bazat pe inteligență artificială. Aceasta (inteligența artificială, n.red.) va schimba cu siguranță modelul economic, trebuie să fim siguri că abordarea europeană protejează rolul omului, să arătăm că rolul inteligenței artificiale este să ne îmbunătățească viețile, nu să le controleze ori să ia decizii în locul nostru”, a mai spus Comisarul european pentru economie digitală și societate.

Oficialul european a participat astăzi la Cluj la evenimentul StartUp City, alături de numeroși fondatori de start-up-uri și oameni de afaceri din oraș și nu numai.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: