Emisiunea Teleșcoala, relansată recent, după patru decenii, de televiziunea publică, le aduce elevilor de clasa a VIII-a și a XII-a, lecții zilnice cu materiile din care vor da susține evaluarea națională, respectiv BAC-ul.
Producătoarea programului, Camelia Boștină, a vorbit pentru EBS Radio despre cum s-a născut și ce își propune acest proiect.
„Scopul principal al acestui program este să le asigure un mijloc de informare copiilor care nu au acces la internet, sau nu au tabletă sau smartphone și au doar un televizor în casă. Acești copii chiar nu au cum să se informeze. Bineînțeles că postăm emisiunile și pe Facebook și pe Youtube, dar de pe aceste pagini se pot informa doar copiii care au acces la internet. Ceilalți nu ce să facă decât să se uite la televizor și să încerce să își noteze de la televizor”, a spus pentru EBS Radio, Camelia Boștină.
Aceasta lucrează în televiziune încă din 1990 și a realizat și alte proiecte educaționale în televiziunea publică. Deși a mărturisit că și-a pus problema impactului pe care poate să îl aibă proiectul, feedback-ul este până acum încurajator.
„Feedback-ul este fantastic, pe adresa de mail pe care am înființat-o special pentru această Teleșcoală, deja am început să primim sute de mesaje cu temele de la copii. Copiii își fac temele, sunt serioși, se uită la televizor, scriu, învață, citesc și ne trimit răspunsul la exercițiile pe care le au de făcut pentru acasă”, a spus Camelia Boștină.
Cu ajutorul unor profesori recomandați de Ministerului Educației, de luni până vineri, tinerii pot participa, fie și de la distanță, la câte două lecții săptămânale de matematică și română. De asemenea sunt predate câte o lecție săptămânală de Biologie, Istorie, Georgrafie, Chimie și Fizică.
Proiectul este gândit în primul rând ca unul temporar, adaptat contextului de suspendare a cursurilor, dar ar putea continua și în viitor. Mai ales că Teleșcoala a funcționat și în trecut, timp de un deceniu, între 1970 și 1980, cînd s-a scurtat programul tv.
„Proiectul a început după ce situația a devenit destul de specială cu epidemia de coronavirus, la cerințele copiilor, la cerințele profesorilor și, bineînțeles, s-a întâlnit cu idei mai vechi de-ale televiziunii române, noi deja doream să reluăm programele de educație pentru copii și ne-am întâlnit la mijloc, ca să zic așa, cu aceste proiecte. Întreg proiectul se bazează pe voluntariat, suntem în permanentă legătură cu Ministerul Educației, care ne asigură conținutul științific al lecțiilor și profesorii care să vină să predea la ‘televizor’, strict pe bază de voluntariat și noi, jurnaliștii, tot pe bază de voluntariat facem acest maraton zilnic, înregistrăm, montăm, difuzăm”, a explicat inițiatoarea proiectului.
În cadrul emisiunii difuzate pe TVR 2, lecțiile pentru elevii de clasa a VIII-a sunt transmise de la ora 9.00 și 9.30, iar cele pentru elevii claselor a XII-a de la ora 15.00 și 15.30.
Ovidiu Cornea