Medicii de familie au nevoie de resurse pentru a evalua pacienții cu Covid-19 și cer reglementarea telemuncii

În județul Cluj, medicii de familie spun că nu au în acest moment resursele pentru a evalua pacienți cu Covid-19.

Mai mult, cadrele sanitare așteaptă din partea autorităților reglementarea telemuncii, mai ales pentru situațiile în care și ele ar ajunge să se îmbolnăvească.

„Sub nicio formă nu vom accepta consultațiile la domiciliu în această perioadă pentru că vom fi un vector de transmitere a infecției pentru ceilalți pacienți ai noștri. Tot mai mulți colegi de ai noștri și asistente medicale se îmbolnăvesc, iar în acel moment cabinetul medical se închide, nu avem până acum nicio soluție pentru cabinetele medicale închise, respectiv pentru pacienții arondați acelor cabinete. Am pus această problemă – ce putem să facem dacă suntem contacți și suntem apți să asigurăm teleconsultațiile. Să fie cumva legiferată munca medicului de familie și din altă locație, fiind izolat”, a declarat la EBS Radio dr. Emiliana Costiug, vicepreședintele Asociației Medicilor de Familie Cluj.

Deja medicii de familie monitorizează pacienții cu Covid-19 asimptomatici sau cu simptome ușoare. Iar această activitate s-a intensificat în ultima perioadă.

„În ultimul timp mi s-a blocat căsuța de e-mail cu câte decizii de izolare și de carantină am primit. Deci am și pacienți mai mulți pozitivi. În ultima săptămâna, de ordinul zecilor de decizii au venit, împreună, și contacți și confirmați. O vom face și în continuare, pentru că știm cât de important este să degrevăm spitalele. Din moment ce se legiferează, mă aștept ca aceste servicii să fie plătite, până acum serviciile de monitorizare nu erau plătite pentru că nu erau în contractul nostru cu Casa de Asigurări de Sănătate”, a mai spus Emilian Costiug, medic de familie.

Medicii de familie au asigurat și în pandemie serviciile pentru bolnavii cronici și pacienți cu alte afecțiuni, gravide, copii, iar în această perioadă administrează și vaccinul antigripal.

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: