Mesajul primarului către clujeni: „Nu există riscul de a rămâne fără alimente, nici fără medicamente!”

Supermarketurile din Cluj-Napoca au stocuri suficiente de alimente și de asemenea și farmaciile vor fi dotate mai bine, odată cu intrarea în vigoare a Decretului prezidențial de instituire a stării de urgență, transmite primarul Emil Boc.

Măsurile stării de urgență vor fi realizate gradual, a mai explicat primarul.

În ultimele 2 zile, edilul a transmis mai multe mesaje, pe rețelele sociale și în mediul online, în care a oferit asigurări cu privire la stocurile de alimente disponibile.

„Prin colegii mei, am inventariat situația de la toate supermarketurile din Cluj-Napoca și vreau să vă asigur că, în ciuda cumpărăturilor destul de consistente din ultimele două zile, vă asigur că există stocuri suficiente pentru a face față vieții de zi cu zi, deci nu vă mai aglomerați, nu vă panicați, nu cumpărați disproporționat, cumpărați doar cele necesare zilelor obișnuite care vor urma, din punct de vedere al sănătății și al alimentației, deci nu cumpărați în cantități exagerate pentru că supermarketurile sunt pregătite să asigure aprovizionarea”, a transmis Emil Boc într-o postare publicată ieri pe pagina sa de Facebook.

Instituirea stării de urgență nu va duce la lipsa accesului la principalele lucruri necesare traiului, a asigurat edilul.

„Trebuie să știți că nu există pericolul să nu existe alimente, acces la apă potabilă, supermarketurile, farmaciile, chiar și în situații de urgență vor fi accesibile”, a transmis Emil Boc.

După ședința de îndată a Consiliul Local, de astăzi, primarul a transmis că acțiunile de dezinfecție a spațiilor publice, spălarea străzilor și a mobilierului urban cu detergent va continua, dar a ținut să facă „un îndemn cât mai consistent de a limita deplasările ne necesare”.

„Confirm ceea ce au spus reprezentanții supermarketurilor și ai autorităților statului, să nu intrăm în panică, întrucât nu există riscul de a nu avea produse alimentare sau medicamente. Se realizează vizionarea ritmică a magazinelor, farmaciile vor avea medicamente, inclusiv cele care astăzi se găsesc cu dificultate, mă refer la dezinfectanți sau măști, sau alte medicamente pentru alte boli, importante, precum diabetul, sau altele avem asigurarea că după intrarea în vigoare a acestui Decret cu privire la situația de urgență se vor dota farmaciile inclusiv cu aceste produse care se găsesc mai greu. Secțiile de urgență, sau serviciile de urgență funcționează și pentru cei care nu sunt suspecți de coronavirus, dacă, avem o apendicită are cine să intervină de urgență și funcționează aceste servicii, evident, cu o prioritizare cu privire la riscurile la adresa vieții. Cu calm, cu responsabilitate, solidaritate, vom depăși și această situație mai dificilă”, a spus Emil Boc.

Acesta a adăugat că este de așteptat ca Decretul președintelui Klaus Iohannis, care urmează să intre în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial și actele care îi vor urma vor realiza gradual unele constrângeri cu privire la deplasare, întâlnire, închidere cu privire la instituirea stării de urgență să ducă la închiderea sau restrângerea activității unor instituții sau localuri.

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis și  Decretul privind instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul României, le găsiți aici.

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: