O furtună „atipică” cu grindină a făcut ravagii „tipice” la Cluj-Napoca

Furtuna cu grindină de duminică seară a fost una atipică, întrucât s-a deplasat dinspre Est spre Vest, contrar a ceea ce se întâmplă de obicei și s-a blocat între dealurile Clujului, mai exact deasupra municipiului reședință de județ, a spus la EBS Radio șeful Serviciului de Prognoză de la Centrul Meteo Transilvania Nord, Narcis Maier. 

Chiar dacă nu a fost neobișnuită pentru sezonul de vară, pe fondul temperaturilor care au urcat duminică la 32 de grade la Cluj-Napoca, furtuna ce a lăsat pagube în mai multe zone de oraș, a fost atipică din anumite puncte de vedere:

„Furtuna a avut o deplasare și o circulație atipică, pentru zona noastră, unde este o circulație dominantă de la Vest la Est, această furtună, care s-a declanșat undeva în județul Mureș, s-a deplasat de la Est la Vest, contrar circulației generale și a avut o viteză destul de mică, de aceea a stagnat aproape 30 de minute deasupra municipiului”, a spus meteorologul.

Viteză mai mare nu înseamnă automat viteză a vântului mai mare manifestată la sol; am avut vânt cu rafale de peste 70 km pe oră, la o viteză mică de deplasare, deoarece în momentul în care această furtună a venit, punem între ghilimele, în Câmpia Transilvaniei, pe o zonă joasă, a intrat în zona Clujului a găsit de fapt un blocaj orografic, a întâlnit dealurile Clujului, peste care s-a descărcat, mai ales că la Cluj au fost în jur de 32 de grade, practic a găsit o insulă de căldură în zona Clujului, ceea ce a atras această furtună”, a explicat Narcis Maier.

Orașele moderne sunt insule de căldură

Narcis Maier a vorbit și despre evoluția climei la Cluj-Napoca, în ultimii 20 de ani. El a spus că după anii 2000, zilele cu temperaturi de peste 30 de grade s-au înmulțit, principala cauză fiind încălzirea globală. În același timp, aglomerarea de „betoane” și asfalt întrețin căldura. Orașele moderne funcționează ca adevărate insule de căldură, care pe lângă că amplifică senzația de căldură resimțită de locuitori cresc, în unele zile din anotimpul cald, temperatura efectivă medie a aerului.

Județul Cluj rămâne sub Cod Portocaliu de instabilitate atmosferică și ploi abundente până marți noapte la ora 3.

Puteți asculta mai jos întreaga discuția purtată, luni, de Ovidiu Cornea cu Narcis Maier, mai jos:

 

 

 

 

Ne poți asculta și aici: