Meteorologul care a măsurat, din hobby, recordul de -39.6 grade, în „pâlnia” carstică din Padiș, de unde „frigul nu se scurge”

Băimăreanul Zsombor Orban, meteorolog și pasionat de expediții ale frigului, a documentat temperatura de – 39.6 grade Celsius într-o dolină carstică (mini-depresiunea închisă) din Padiș. Chiar și cu marjă de eroare, temperatura, înregistrată cu mai multe aparate, este mai scăzută decât recordul național consemnat la Bod, în județul Brașov.

Specialistul, pasionat de studiul frigului și de expediții tematice în străinătate – în Mongolia a măsurat sub – 50 de grade, aproape de recordul național de acolo – a povestit pentru EBS Radio despre izbânda recentă din depresiunea carstică din Padiș, o dolină carstică – o formă de relief depresionară, cu aspect de pâlnie.

„Sincer, nici nu îți dai seama de cât de joasă e temperatura, am fost surprins când m-am uitat pe aparate și am văzut cât indicau, că sunt sub minus 30 de grade. Poate exista o variație, de maximum 0.5 grade, dar atât. Explicația poate fi că o depresiune obișnuită adună apă, iar frigul urmează cumva procesul apei și ‘scapă’. Dolina carstică este o formă de relief închisă și frigul nu se ‘scurge’”, a spus, pentru EBS Radio, Zsombor Orban.

 

El anticipa încă din anul 2017, când a măsurat – 32 de grade într-o dolină din Padiș, că în condiții meteo favorabile, recordul național consemnat -38.5 grade, la Bod, în județul Brașov, în 1942, poate fi depășit.

Presupunerile sale se bazau pe analogii cu cele mai scăzute temperaturi din țări ca Italia, Austria, Germania sau Slovenia, unde acestea au fost înregistrate tot în depresiuni carstice închise.

Pandemia l-a readus pe Zsombor Orban la Padiș

Conjunctura de acum, mai exact pandemia, a făcut ca pasionatul de frig să revină, pentru noi măsurători, în Padiș:

„Au fost niște ierni mai slabe și de aceea nu am mai revenit (în Padiș, n.red.). Merg regulat în expediții, în străinătate, în special în Mongolia, suntem un grup de pasionați din mai multe țări care ținem legătura între noi. Acum, că este pandemie, nu am mai reușit să plec și am profitat de ocazie”, a spus meteorologul.

Temperaturile pot coborî și până la – 45 de grade

Zsombor Orban ne-a mai spus că un coleg de-ai săi, din Belgia, a măsurat în 2015, într-o altă zonă din Munții Apuseni, temperaturi sub – 40 de grade Celsius și este sigur că fie în zona respectivă, fie la dolina din Padiș, temperaturile pot coborî și până la – 45 de grade.

Măsurătorile făcute acum în dolina din Padiș au fost efectuate cu trei aparate, inclusiv cu un logger – aparat de înregistrare a datelor meteo – care a rămas la fața locului și din care vor putea fi extrase ulterior date în calculator.

 

„În cazul temperaturii, nu altitudinea e decisivă”

Măsurătorile au fost făcute cu aparate speciale, dar nu neapărat cu toate omologările necesare, astfel încă noul record să fie recunoscut în acest moment drept unul oficial. Este însă un pas necesar, în opinia lui Zsombor Orban, care speră să pună umărul pe viitor la omologarea noului pol al frigului.

Izbânda sa a stârnit deja unele comentarii, pe rețelele sociale, vizavi de faptul că măsurătoarea de la Bod, spre exemplu, s-a referit la o zonă locuită și nu a fost făcută „în fundul unei doline”.

La rândul său, șeful serviciului de Prognoză Transilvania Nord, Narcis Maier, ne-a precizat că măsurătorile trebuie să țină cont și de altitudine, localitatea Bod fiind situată la 500 de metri altitudine, în timp ce zona Padiș are o altitudine de aproximativ 1.200 de metri. Pe de altă parte, măsurătorile oficiale sunt efectuate în stațiile meteo și pot exista, inclusiv în apropierea acestora, zone cu temperaturi și mai joase.

Zsombor Orban ne-a explicat că dacă în cazul măsurătorilor de presiune, acestea trebuie corelate cu „nivelul mării”, întrucât la altitudini superioare nivelul acesteia este foarte scăzut, în cazul temperaturii nu s-ar întâmpla la fel.

El a admis că există numeroși specialiști care fac referire la această altitudine, atunci când se măsoară temperatura. Meteorologul a spus că se înscrie însă între cei, poate la fel de mulți, pentru care altitudinea nu este decisivă în măsurarea temperaturii.

În același timp, Zsombor Orban își dorește să fie continuate măsurătorile în Padiș, întrucât capcanele de ger de aici – așa cum afirma în 2017, pot oferi, în mod omologat, cele mai scăzute temperaturi din țară.

Continuarea dezbaterii pe această temă, luni, 25 ianuarie, la EBS Radio.

Ovidiu Cornea

FOTO / Facebook Zsombor Orban

Ne poți asculta și aici: