Ministerul Mediului va fi avocatul orașelor aflate în vizorul Comisiei Europene pentru poluarea cu dioxid de azot

Ministerul Mediului va avea rol de avocat al celor cinci oraşe din România, printre care și Clujul, aflate în procedura de sancționare pentru depăşiri repetate ale valorilor de dioxid de azot.

Anunțul a fost făcut de ministrul Mediului, Costel Alexe. El a avertizat, însă, că administrațiile locale din București, Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara și Iași trebuie să urgenteze finalizarea planurilor de calitate a aerului sau revizuirea acestora, în funcţie de observaţiile din scrisoarea de punere în întârziere a măsurilor, trimisă de Comisia Europeană. Executivul comunitar a acordat României patru luni pentru a remedia deficiențele.

Agenția Națională pentru Protecția Mediului a aprobat planul integrat de calitate a aerului pentru municipiul Cluj-Napoca, iar acesta trebuie adoptat și în Consiliul Local, după care să fie pus în practică, ne-a declarat directorul Agenției de Mediu Cluj, Liana Mureșan.

„Sunt o serie de măsuri care sunt trecute în acest program integrat, pe care, dacă Primăria le va îndeplini, categoric calitatea aerului va fi mult mai bună. De la scăderea numărului de mașini, până la mijloace de transport neconvenționale, până la spălatul străzilor, măsuri care se pot lua la șantierele de construcții, creșterea metrilor pătrați de spațiu verde”, a spus Liana Mureșan.

Cea mai mare depășire anuală a valorii dioxidului de azot este în București, care a fost înregistrată timp de 8 ani consecutiv. Media depăşirilor din Cluj, Brașov, Timișoara și Iași este de trei ani, a declarat ministrul Mediului, Costel Alexe.

 

Ne poți asculta și aici: