Ministerul Transporturilor cere bani Guvernului pentru reparații la DN 1R, între Cluj și Alba

Ministerul Transporturilor solicită Guvernului să aloce peste 35 de milioane de lei, din Fondul de intervenție, pentru lucrări de reparații la un drum care face legătura între județele Cluj și Alba.

O porțiune mare a șoselei s-a surpat în iunie, între localitățile Călățele și Beliș, în urma unei ploi torențiale. Pagubele au fost estimate în baza evaluărilor făcute de Prefectura Cluj.

„Având în vedere situaţia gravă, întrucât în urma calamităţii produse, traficul către localităţile aferente DN 1R a fost afectat, fiind necesară închiderea podului de la km 6+340 şi devierea pe varianta ocolitoare şi ţinând cont de faptul că Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere nu dispune de fondurile necesare, prin prezentul proiect se propune, conform devizelor generale, alocarea sumei de 35.479.597 lei cu TVA (29.859.364 lei fără TVA) din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020 pentru Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor. Amânarea luării măsurilor necesare pentru realizarea în regim de urgenţă a unor lucrări de intervenţie şi înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse ca urmare a viiturii care a afectat  sectorul de drum DN 1R, din judeţul Cluj, va conduce la creşterea suprafeţei de teren cu impact major asupra asigurării traficului rutier în condiţii de siguranţă, având în vedere gradul de degradare, creşterea valorilor de trafic pe variante ocolitoare, care vor conduce la ambuteiaje, pierderi de ordin financiar în domeniul turismului având în vedere obiectivele de interes din zona cât şi frumuseţea traseului, unic în România”, potrivit notei de fundamentare a Ministerului Transporturilor.

Intervențiile care trebuie realizate în regim de urgenţă sunt: lucrări la podul de la km 6+340; zid de sprijin pe aproximativ 3,5 km; refacere sistem rutier şi siguranţa circulaţiei pe sectorul de drum km 14+000-22+000 pe o lungime de aproximativ 3,5 km; refacere parte carosabilă pe sectorul de drum 14+000-22+000; lucrări de amenajare albie; lucrări decolmatare podeţe.

DN 1R face legătura între Huedin, din județul Cluj și Albac, din Alba și este un drum de interes turistic și economic important în zona Munților Apuseni.

 

Ne poți asculta și aici: