Ministrul Sănătății: „Clujul este exemplu de bune practici, va prelua teste și din Suceava sau Deva”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a efectuat astăzi vizite de lucru la Deva și la Cluj, pentru a evalua situația din spitalele din țară și a impune noi măsuri. În plină epidemie de coronavirus, Clujul a fost dat ca exemplu de bune practici.

Activitatea personalului medical, alături de implicarea administrației locale sunt plusurile Clujului, pe lângă faptul că aici a crescut constant capacitatea de testare a suspecților de Covid-19.

„Așez Clujul undeva sus, atât ca activitate medicală cât și ca implicare a administrației locale. Din toate discuțiile pe care le-am avut, există capacitate și de testare și de tratament la nivelul unităților din Cluj-Napoca. La Cluj este o capacitate de 1.000 de testări pe zi. Țin să menționez că Clujul poate asigura testări și pentru județele din jur. Deja am avut discuții și pentru Suceava sau pentru Deva, să poată aduce teste, pentru a fi lucrate la Cluj”, a declarat Nelu Tătaru.

„Nu există motiv de relaxare a distanțării sociale!”

Pe de altă parte, ministrul Sănătății a mai declarat că încă nu se pune problema relaxării condițiilor de distanțare socială. O evaluare a situației se va face după sărbători, a declarat acesta.

„Nu există niciun motiv de relaxare, încă nu am urcat, că să putem coborî, avem o perioadă până după sărbătorile pascale, în care mai așteptăm concetățeni de-ai noștri să se întoarcă în țară, iar în acest context o să avem o evaluare după 7-10 zile după sărbătorile pascale”, a spus acesta.

Orice pacient devine suspect Covid

Nelu Tătaru a precizat că asigurarea echipamentelor de protecție, măsurile de precauție atât pentru personalul medical, cât și la cetățenii obișnuiți, dar și a medicației pentru pacienții cu Covid-19 sunt prioritare în acest moment. Potrivit acestuia, orice pacient, indiferent de afecțiune, este privit acum ca suspect de Covid-19.

„În acest moment orice pacient este catalogat ca suspect de infecție cu coronavirus. Suntem într-un scenariu patru, în care identificăm, izolăm, diagnosticăm și tratăm. Orice pacient, gândindu-ne că este și asimptomatic… îl internăm pentru o anumită afecțiune, are un anumit simptoom respirator sau nu are, în acel moment îl evaluăm în dinamică. Orice mic simptom nu ne obligă să mergem la Unitatea de Primiri Urgențe. Ne izolăm, solicităm medicul de familie, păstrăm legătura, cel mai bun prieten e medicul de familie. Împreună cu dânsul luăm decizia prezentării la unitatea spitalicească sau solicitării DSP-ului, în condițiile în care avem un context epidemiologic, sau un link (contact precedent cu o persoană infectată n.red.), pentru a fi testați”, a spus ministrul Sănătății.

Nelu Tătaru a mai menționat că, acolo unde va fi cazul, în spitale va fi instituit management militar.

 

Ovidiu Cornea