Moaștele cardinalului Iuliu Hossu, în procesiunea de la Gherla la Nicula. Peste 80.000 de oameni sunt așteptați la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

Zeci de mii de credincioși ortodocși și greco-catolici sunt așteptați și în acest an la pelerinajul anual de la Nicula.

La Mănăstirea Ortodoxă urmează să ajungă aproape 80.000 de persoane, în timp ce alte câteva mii sunt așteptate la biserica greco-catolică din sat.

Dincolo de programul regulat al evenimentului, comunitatea greco-catolică are parte în acest an parte de un eveniment special. În procesiunea care va avea loc miercuri, de la ora 16.00, cu plecare de la capela greco-catolică din Gherla și care are ca punct final la biserica din satul Nicula, va fi adusă în premieră și o bucată din moaștele cardinalului Iuliu Hossu. Evenimentul are loc în contextul beatificării în acest an a șapte episcopi martiri ai Bisericii Greco-Catolice, între care și Iuliu Hossu, de către Papa Francisc.

„Anul acesta, episcopul Iuliu Hossu se reîntoarce la Nicula, locul acesta pe care îl iubea atât de mult. Pelerinajele s-au dezvoltat, sau au atins o clume importantă, tocmai sub păstorirea cardinalului Iuliu Hoosu, de acum fericit martir. Începând cu anul 1936 și până în 1948, dânsul s-a preocupat ca tot mai mulți credincioși să vină, prin intermediul pelerinajului, la Nicula”, ne-a spus purtătorul de cuvânt al Eparhiei de Cluj-Gherla, preotul Daniel Avram.

Credincioșii greoco-catolici vor petrece noaptea de miercuri în rugăciune, iar joi dimineață va avea loc slujba special dedicată sărbătorii Sfintei Fecioare Maria, oficiată de episcopul Florentin Crihălmeanu.

Cel mai mare număr al pelerinilor, aproximativ 80.000, este așteptat și în acest an la mănăstirea din Nicula, unde cermoniile sunt organizate de către Mitropolia Ortodoxă a Clujului.

Cei mai mulți oameni vor ajunge aici încă de miercuri după-amiza, de la ora 12.00 fiind programată o procesiune de la biserica Sfântul Nicolae din Gherla până la mănăstire.

La miezul nopții de miercuri credincioșii vor participa la procesiunea care presupune înconjurarea bisericii cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

„Icoana va fi scoasă din lăcașul de cult la mijlocul nopții de către călugării mănăstirii și va fi purtată în procesiune în jurul bisericii mari, după care va fi așezată din nou în biserică și va rămâne acolo pentru închinare pentru credincioși, inclusiv în ziua hramului. Și în acest an așteptăm ca 70.000 – 80.000 de credinșioși să facă acest pelrinaj la Mănăstirea Nicula. Sunt pregătite sarmale și cozonaci pentru toți pelerinii care vin la mănăstire”, a declarat pentru EBS Radio purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, preotul Bogdan Ivanov.

Joi, Mitropolitul Andrei va oficia liturghia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, în fața pelerinilor, a explicat purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Ortodoxe a Clujului, Bogdan Ivanov.

Organizatorii au luat toate măsurile pentru ca pelerinii să fie în siguranță. Astfel la mănăstire vor fi prezente numeroase echipaje medicale, dar și jandarmi.

Ovidiu Cornea

Sursa foto: Mitropolia Clujului

 

 

Ne poți asculta și aici: