Modernizarea Parcului Caragiale | Clujenii vor fi consultați cu privire la descoperirea unei părți a Canalului Morii

Specialiștii doresc punerea în valoare a curuslui de apă, odată cu modernizarea Parcului I.L. Caragiale. Tototdată, proiectul prevede și realizarea unor săpături arheologice.

Modernizarea parcului Caragiale din centrul Clujului va oferi două benficii majore pentru oraș. Este vorba, în primul rând, de descoperirea Canalului Morii, în dreptul parcului, unde va exista și o pasarelă care va face accesul spre strada Barițiu. În al doilea rând, vor fi realizate săpături arheologice detaliate, care pot scoate la lumină detalii importante din trecutul roman și cel medieval al Clujului.

Studiul de fezabilitate premergător realizării investițiilor va fi finalizat până în luna martie.

„Am făcut niște cercetări cam pe unde ar putea fi acest traseu al canalului, dat fiind că nu am putut să decopertăm să vedem exact, dar în dreptul parcului este loc suficient, în dreptul trotuarului de astăzi, din lungul parcului, de pe strada Barițiu – și acolo ar exista spațiu suficient pentru descoperire. Se va propune și o pasarelă undeva pe la mijlocul parcului,  o pasarelă pietonală care traversează strict Canalul Morii, acolo va fi o trecere de pietoni, undeva pe la mijlocul străzii Barițiu, care va face legătura cu strada care duce spre Sinagoga de pe strada Barițiu, la casa Tranzit”, a spus arhitectul Vlad Rusu.

 Propunerile arhitecților care realizează studiul de fezabilitate pentru parcul Caragiale și strada Octavian Petrovici vor fi subiectul unei dezbateri publice, care va avea loc la finalul lunii viitoare.

„În acest studiu de fezabilitate unul din obiective este și studirea posibilității descoperirii Canalului Morii, pe tronsonul aferent parcului Caragiale, astfel încât să redăm aspectul din trecut al acestui tronson al Canalului Morii. Vor fi regândite aleile, se vor planta arbori, iar strada Octavian Petrovici va deveni o stradă de tip partajat, între pietoni, bicicliști și cu accesul riveranilor, pentru mașini”, a declarat pentru EBS Radio și directorul de dezvoltare al Primăriei Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean.

Eventuala descoperire a canalului Morii, după ce acesta a fost acoperit cu dale în anii ’80, poate aduce beneficii reale zonei centrale, dar există și alte aspecte pe care autoritățile trebuie să le ia în calcul, spun clujenii care traversează ori utilizează în mod regulat parcul Caragiale:

 

Licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare a parcului Caragiale și a străzii Emil Petrovici ar urma să fie lansată în primăvară. Lucrările ar putea începe până la finalul anului, în bugetul pe acest an fiind prevăzută suma de 14 milioane de lei pentru aceste investiții.

 

Ovidiu Cornea

 

Sursa foto: Arhivă

Ne poți asculta și aici: