Muzeul Luvru intră pentru a doua oară în Cartea Recordurilor

Luvru este muzeul cu cei mai mulți vizitatori din lume, dominând clasamentul dedicat domeniului de Guinness Book Of Records.

Muzeul Luvru a raportat 10,2 milioane de vizitatori în 2018, dominând astfel topul mondial. Pe următoarele locuri s-au clasat Muzeul Național al Chinei din Beijing, cu 8,6 milioane de vizitatori și Muzeul Metropolitan de Artă din New York, care a raportat 7,3 milioane de vizitatori, potrivit Mediafax.

Muzeul adăpostește lucrări celebre precum Mona Lisa (sau Gioconda), pictată de Leonardo da Vinci, Victoria din Samothrace (sau Nike din Samothrace), o sculptură grecească realizată în anul 190 î.H sau Libertatea conducând poporul, o pictură care îi aparține lui Eugène Delacroix.

Instituția a raportat o creștere a numărului de vizitatori cu 25% față de 2017. În cele 8 secțiuni ale muzeului sunt expuse 35.000 de lucrări răspândite în 403 săli. Ce-a mai mare parte a vizitatorilor, respectiv 75%, sunt străini, dar francezii rămân naționalitatea cel mai bine reprezentată dintre cei care intră în muzeu, nu mai puțin de 2,5 milioane venind din Hexagon.

Muzeul Luvru este prezent în Cartea Recordurilor și pentru tabloul pentru care s-a stabilit cea mai mare asigurare din istoria domeniului. În 1962, pentru transportul tabloului „Mona Lisa” de la Paris, la Washington și New York, a fost estimată o valoare a asigurării de 100 de milioane de dolari, echivalentul a peste 850 de milioane de dolari la valoarea din 2019. Asigurarea nu a fost plătită fiind mai ieftin să se crească sumele investite pentru paza lucrării.

 

Foto: Ioana Pîrlea

 

Ne poți asculta și aici: