Nelu Tătaru: Au fost alocate 23 de milioane de lei pentru testări, iar în țară vor ajunge 3 milioane de combinezoane și 200 de aparate de ventilație

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunțat că algoritmul de testare pentru populaţie rămâne acelaşi în faza epidemică în care se află România.

Astfel, au prioritate la testare persoanele simptomatice care au fost în străinătate şi cei care au intrat în contact direct cu acestea şi au simptome.

Care este prioritizarea testării

1. Persoane simptomatice cu istoric de călătorie internaţională

2. Contacţi apropiaţi simptomatici ai cazurilor confirmate

3. Personal medico-sanitar simptomatic

4. Cazuri de pneumonie fără altă etiologie din toate categoriile de vârstă şi din toate spitalele

5. Cazuri de SARI fără altă etiologie, din toate categoriile de vârstă şi din toate spitalele

6. Persoane instituţionalizate simptomatice

7. Pacienţi aflaţi înainte de procedura de transplant (asimptomatici) şi donatorii de celule stem hematopoietice înainte de donare.

Nelu Tătaru a mai spus că la nivelul Ministerului Sănătăţii este în derulare un program de finanţare a unităţilor care realizează testarea Real Time PCR pentru stabilirea diagnosticului determinat de noul coronavirus.

Au fost alocate peste 23 de milioane de lei pentru 35 de centre publice şi private, bani cu care se pot realiza 115.820 de teste Real Time PCR.

Nelu Tătaru spune că există în stoc un număr suficient de teste şi că achiziţia acestora se face în permanenţă.

3 milioane de combinezoane și 200 de aparate de ventilație vor ajunge în România

Ministrul Sănătății a anunțat că au fost comandate și vor sosi în țară 3 milioane de combinezoane, 200 de aparate de ventilație mecanică, dar și măști, teste și kituri.

„Până în prezent, Compania Unifarm SA a efectuat 1.245 de acţiuni de distribuţie în 294 de spitale şi instituţii strategice ale statului, pentru transportul unui număr de 153.838 de combinezoane, 988.840 de mănuşi, 1.353.310 de măşti, 435.000 de botoşei de unică folosinţă, 210.900 de bonete medicale, 3.760 de halate sterile. Au mai fost livrate 118.923 de flacoane de alcool sanitar, 22.940 de bidoane cu dezinfectanţi, 12.379 de bidoane de 1 litru de dezinfectanţi pentru mâini, 1.189 de bidoane de 5 litri de dezinfectant de mâini, 11.215 litri de dezinfectant de nivel înalt pentru suprafeţe”, a spus Ministrul Sănătăţii.

Nelu Tătaru a precizat că au mai fost distribuite către spitale, dar în cantităţi mici, viziere, clorhexidină, apă oxigenată, clor, costume ranforsate, căşti CPAP, halate sterile ranforsate, exudate şi dispensere pentru biocide.

„Au fost comandate şi urmează să fie aduse în ţară, în perioada imediat următoare, alte 3 milioane de combinezoane, 200 aparate de ventilaţie mecanică, 100.000 de kit-uri PCR, 18.000 de teste Covid, 3 milioane de măşti chirurgicală, 10 milioane de măşti FFP2 de diferite tipuri, 1.750.000 de măşti FFP3, cantităţi importante de alcool sanitar, biocide de mâini şi suprafeţe”, a mai spus Ministrul Sănătăţii.

La această oră, Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate, are în derulare, dar şi finalizate, mai multe achiziţii de echipamente medicale.

 

Ne poți asculta și aici: