Noi restricții posibile din 1 august, în contextul pandemiei de coronavirus

Noi restricții și obligații ar putea fi introduse din 1 august, pentru limitarea răspândirii coronavirusului.

Măsurile vor fi discutate marți, 28 iulie, în ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență, a anunțat premierul Ludovic Orban.

„Singurele discuții sunt legate de limitarea programului la cluburi și terase, dar numai în anumite zone unde e gradul de răspândire mai mare, deci nu la nivel național, este vorba de măsuri un pic mai clare legate de plaje, pentru că și pe plaje există un risc epidemiologic mare, iar acolo propunerea e să se elimine excepția legată de persoanele aparținând unei familii, să fie regula de distanțare aplicată tuturor, cu excepția copiilor. De asemenea, e discuția legată de posibilitatea introducerii obligativității purtării măștilor în spații deschide aglomerate”, a declarat Ludovic Orban.

În același timp, Guvernul lucrează în continuare la măsurile din domeniul economic, iar una dintre variante este adoptarea programului mai scurt pentru angajați, cunoscut sub denumirea de kurzarbeit.

„Kurzarbeit – a fost o primă lectură, am mai primit observaţii, urmează să luăm decizia finală, eu mi-aş dori vineri să adoptăm actul normativ. Din acest motiv, dacă mai e necesară o discuţie pentru forma finală a actului normativ, noi suntem deschişi, împreună cu Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor, la discuţie. Aici e important să o adoptăm, pentru că e finanţată prin Programul SURE, aici noi avem posibilitatea să aplicăm până la o finanţare de maxim 5 miliarde de euro şi e o schemă care poate să producă efecte benefice (…) De asemenea, avem schema de susţinere pentru sezonieri şi zilieri în dezbatere publică, cu obiectiv de adoptare pe 31 iulie. Mai avem un apel de proiecte pentru locuri de muncă pentru tineri, cu o valoare de 300 de milioane de euro, cu hotărârea de guvern care va fi lansată în dezbatere publică”, a precizat Ludovic Orban.

Pe lângă acestea, Guvernul pregătește alte măsuri de sprijin pentru mediul de afaceri, în baza unei alocări din fonduri europene în valoare de un miliard de euro.

 

Sursa foto: https://www.facebook.com/pg/EmilBoc.Intotdeaunapentruclujeni/photos/?ref=page_internal

 

Ne poți asculta și aici: