Noile măsuri din starea de alertă, adoptate de Guvern. Restricțiile pentru plaje nu au mai fost incluse în HG

Hotărârea privind noile măsuri care se aplică în starea de alertă a fost adoptată de Guvern.

Astfel, purtarea măștii de protecție va fi obligatorie și în spații publice deschise, a anunțat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

”Purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, zonele de așteptare (stații de autobuz, peroane și altele asemenea), falezele, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare, stabilite prin hotărâre a comitetului județean/al Municipiului București pentru situații de urgență”, a spus Raed Arafat.

”Totodată, administratorii sau proprietarii spaţiilor publice deschise afişează la loc vizibil informaţii privind obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile respective. Adică acest lucru trebuie să fie vizibil, dacă ia decizia CJSU la propunerea DSP să impună măsura portului măştii în spaţii deschise, în anumite intervale orare, în  spaţiile respective sau la intrare trebuie să fie afişat acest lucru ca să fie cunoscut de populaţie”, a adăugat secretarul de stat Raed Arafat.

De asemenea, vor fi impuse unele restricții pentru terase și cluburi. Măsurile vor fi luate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență în zonele în care se constată o răspândire comunitară intensă a virusului sau un număr mare de persoane infectate.

Din Hotârârea Guvernului au fost eliminate restricțiile privind plajele.

”Nu mai este în HG, a fost o propunere aprobată în CNSU, a avut logica ei, a fost discutată inclusiv în Grupul de Suport Tehnico – Ştiinţific, însă după analiza actelor normative, Ordinul de ministru în acest sens, s-a considerat că există argumente suficiente ca să fie aplicate pe zona plajei, cu condiţia ca ele să fie respectate, motiv pentru care nu s-a mai inclus în HG o prevedere pentru plaje. Dar este posibil să se vină cu alte prevederi pentru zona din jurul litoralului şi pentru alte zone din alte judeţe care să stabilească exact orarul de lucru şi care sunt restricţiile acolo”, a explicat Raed Arafat.

 

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/

 

Ne poți asculta și aici: