Noile restricții la Cluj, între „prea drastice” și „stimul pentru vaccinare”

La Cluj-Napoca sunt în vigoare noi restricții cauzate de depășirea pragului de 6 infectări cu Covid-19 la mia de locuitori. Acestea afectează în special persoanele nevaccinate, care nu mai au acces la activități sportive colective și chiar individuale dacă acestea se desfășoară în interior, dar nici la activități culturale și la evenimente private. De asemenea, prezentarea unui test Covid nu mai permite accesul la astfel de activități. 

Restricțiile în vigoare în acest moment în Cluj-Napoca, în vigoare de luni 4 octombrie, pot fi citite la articolul 4 al Hotărârii de duminică, 3 octombrie, a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență:

Am întrebat mai mulți clujeni, fie vaccinați sau nu, cum văd noile măsuri. De asemenea am făcut o vizită și la mai multe terase din zona centrală și am putut observa că verificarea acestor criterii nu este întotdeauna foarte strictă. Asta în condițiile în care accesul la cafenele și restaurante, atât în interior cât și pe terase, este rezervat în continuare doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală. Inițial erau incluse și persoanele care îndeplineau un alt criteriu din certificatul verde, test PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore.

Există însă și terase unde fiecărui client îi este scanat QR Code-ul care dovedește vaccinarea sau trecerea prin boală. Alina, ospătar la un astfel de local, ne-a povestit despre cum are loc procedura și cum reacționează clienții.

În ce privește persoanele vaccinate sau trecute prin boală participarea la majoritatea activităților este permisă în limita a 50% din capacitatea spațiului, respectiv maxim 200 de persoane în cazul unor evenimente precum nunți sau botezuri.

Ascultați ce ne-au povestit clujenii, în pachetul audio de mai jos:

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: